gemeente

Wees alert op Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups is weer in Enschede. Wees alert in de maanden mei, juni en juli. In de komende maanden kunt u vooral op eikenbomen grote groepen behaarde rupsen aantreffen. De gemeente vraagt alle inwoners van Enschede om alert te zijn.

Deze rupsen, genaamd eikenprocessierupsen, kunnen bij mens en dier voor overlast zorgen doordat aanraking met de brandharen gezondheidsklachten kan veroorzaken.

De rupsen en nesten worden door de gemeente bestreden volgens een regionaal afgestemde aanpak. Dit komt er op neer dat alleen op locaties in de openbare ruimte met een hoog risico wordt bestreden, zoals bij scholen, druk bezochte wegen of voet- en fietspaden.
Op alle andere locaties wordt niet bestreden. Ook wordt op een aantal locaties gewaarschuwd met behulp van borden en/of lint. Let op! Als er geen borden staan of er geen lint hangt is dit echter geen garantie dat er geen eikenprocessierupsen aanwezig zijn.

Eigen tuin of eigen terrein
De rupsen bevinden zich in eikenbomen en zijn te herkennen aan hun grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en hebben lange brandharen. Mocht u eikenprocessierupsen zien, raak deze dan niet aan. Voor de bestrijding van eikenprocessierupsen in uw eigen tuin of op uw eigen terrein bent u altijd zelf verantwoordelijk. Het advies is om altijd eerst contact met de gemeente op te nemen en de nesten niet zelf te verwijderen. De gemeente kan u waar nodig doorverwijzen maar een professioneel bedrijf.

Hoe voorkomt u klachten?
Vooral in gebieden met veel eikenbomen, zoals bossen en parken, waar de eikenprocessierups voorkomt adviseren wij u te zorgen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen. Wees oplettend in de buurt van deze eikenbomen en ga niet zomaar onder of in de buurt van deze bomen zitten. Daarnaast adviseren wij u altijd om direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Ons advies is om ook uw kinderen te wijzen op het gevaar van de eikenprocessierups en wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan zo mogelijk te vermijden. Ook na de actieve periode van de eikenprocessierups (mei, juni, juli) kunnen de achtergebleven restanten van de eikenprocessierupsnesten nog voor overlast zorgen bij zowel mensen en dieren. De op grijze ballen lijkende lege nesten kunnen namelijk vol vervellingen zitten met nog actieve brandharen. De restanten kunnen in eikenbomen zitten, maar door het uitwaaien ook in het gras of op de grond onder de bomen terecht komen.

Ook risico voor dieren
Eikenprocessierupsen en de (uitgewaaide) restanten van eikenprocessierupsen kunnen ook voor dieren een gezondheidsrisico vormen. Honden die bijvoorbeeld in het lange gras onder de bomen snuffelen kunnen in aanraking komen met de restanten. Dit kan voor uw dier ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Wees dus extra oplettend als u uw hond uitlaat in de buurt van eikenbomen.

In aanraking geweest met de rups?
Als u in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups, adviseren wij u om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en/of de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om uw kleding die besmet is met brandharen te wassen, liefst op 60ºC. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger? Dan is het verstandig dat u naar de huisarts gaat.

Meer informatie
Voor meer informatie over de eikenprocessierups en actuele informatie over locaties en de wijze van bestrijding kijkt u op het digitale loket van de gemeente Enschede, te vinden op www.enschede.nl/eikenprocessierups. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer (053) 481 76 00.