brand001

Grote brand aan Ootmarsumbrink haalde landelijke pers

De grote woningbrand aan de Ootmarsumbrink op 7 mei haalde alle nieuwszenders en dagbladen in Nederland. Het werd een soap toen bleek dat de verkeerde persoon als held was onthaald.

De brand ontstond rond 14:10 uur door een technisch mankement, en ging gepaard met enkele explosies. Vier kinderen die alleen in de woning waren werden gered door een buurtbewoner.

In eerste instantie leek het alsof overbuurman Giuseppe Dessi ze gered had. Alle kranten en televisiezenders roemden hem als held. Later bleek dat niet Dessi maar buurman Jamil Barwari de kinderen gered heeft. De 61-jarige Barwari is alleen het brandende huis ingelopen, en bevrijdde de kinderen op heldhaftige wijze.

Barwari is meteen na de brand samen met de kinderen naar het ziekenhuis gebracht. Daardoor kon hij niet meteen zijn verhaal doen. “Barwari is de echte held” kopten de kranten en andere media daarna meteen. Hij komt over als een nuchtere man die niet naast zijn schoenen loopt.

Barwari is de echte held

“Ik heb de twee kleine kinderen op mijn rug genomen, en heb de oudste een zaklamp gegeven” zo vertelde hij de dag na de brand aan TV Enschede. “Samen zijn we naar buiten gelopen. Als ik iets later was geweest hadden de kinderen het waarschijnlijk niet overleefd.”

In social media haalden mensen hard uit naar Dessi, die had gelogen dat hij de kinderen had gered. “Walgelijk” en “de dapperheid van een ander misbruiken om een veer in je eigen reet te steken”. Kranten en nieuwszenders brachten het iets minder scherp. En da’s misschien ook beter. Laten we blij zijn dat het zo goed is afgelopen.

TV Oost: wat doet dit met de buurt: