hooggras5

Gras wordt aanzienlijk minder gemaaid

Het zal niemand ontgaan zijn: gras wordt op de meeste plaatsen nauwelijks meer gemaaid. Onze gemeente bezuinigt. Houd rekening met teken, brandnetels en ander ongemak.

Remco van Hogen, teamleider Zuid, draaide er niet om heen op de openbare wijkvergadering. De gemeenteraad heeft in november 2014 besloten om 13 miljoen te bezuinigen in Enschede, waarvan 1,5 miljoen t/m 2016. De bezuinigingen treffen ook de openbare ruimte:

  • Binnen de bebouwde kom wordt de helft van het openbare gazon nog maar 2x per jaar gemaaid in plaats van 26x per jaar. Het wordt “ruw gras” genoemd. Pas op voor teken en ander ongedierte, brandnetels, en onoverzichtelijke situaties: je ziet sloten en fietsers minder goed. Kinderen spelen niet meer zo fijn op de grasvalden.
  • Buiten de bebouwde kom blijft gras ook gras groeien.
  • In de herfst wordt minder blad geruimd, en op sommige plekken helemaal niet.
  • Veel fonteinen blijven uit of worden overgedragen. De fontein tussen Wesselerbrinkpark en Winkelcentrum Zuid blijft uit.
  • De veiligheid blijft wel belangrijk: er wordt wel bijgemaaid vlak bij paden, wegen, en kruisingen. Bomen en boomtakken worden alleen behandelt indien er direct gevaar dreigt.

Wat kunnen bewoners daar aan doen? Remco noemde de mogelijkheid van zelfbeheer door bewoners. Hoe dan? De redactie vraagt hem om goede voorbeelden van andere bewoners in Enschede. Dat inspireert Wesselerbrink misschien. Wordt vervolgd op deze site.

Op de kaart

On de kaart hieronder is het “ruw gras” rood gekleurd. Klik op de kaart om het beter te zien. De groene plekken blijven onveranderd; een deel daar van was al ruw gras. [Inderdaad, wat een onhandige kaart… Het plaatje in de presentatie van de gemeente hieronder geeft wél een volledig beeld – redactie].

ruwgras

Presentatie van de gemeente

{aridoc engine=”google” width=”500″ height=”500″}/joomla/images/documenten/notulen/BezuinigingOpenbareRuimte20150507.ppt{/aridoc}