verrijzeniskerk

Verrijzeniskerk sluit in april volgend jaar

De Verrijzeniskerk aan Het Leunenberg (vlak bij het winkelcentrum) sluit in april 2016 haar deuren. De Sint Jan / Heilige Michaëlkerk aan de Haaksbergerstraat wordt dan de kerk voor de katholieke gemeenschap van Enschede-Zuid.

Leden van de rooms-katholieke parochie in Enschede Zuid ontvingen vorige week een brief over de sluiting. De parochie sluit de kerk om te kunnen groeien naar een vitale geloofsgemeenschap in Enschede-Zuid, en om de samenwerking te verbeteren. De samenwerking in Zuid tussen Ariënsgedachteniskerk (Hogelandsingel), Sint Jan / Heilige Michaëlkerk (Haaksbergerstraat), en Verrijzeniskerk (Het Leunenberg) kwam niet van de grond.

De Verrijzeniskerk, die in 1967 werd gebouwd, werd tot voor kort gedeeld met de Protestantse Gemeente Enschede. Die vertrok in september dit jaar naar de Ontmoetingskerk aan de Varvinksingel 139. De bedoeling van de R.K. parochie was om de Verrijzeniskerk te behouden, en de Sint-Jan-Heilige-Michaelkerk te verkopen. Maar de verkoop lukte niet door de te hoge vraagprijs. Gezien de precaire financiële situatie van de parochie moest er wat gebeuren. Nu staat de Verrijzeniskerk te koop. Er hebben zich momenteel vier geïnteresseerden gemeld.

Qua exploitatiekosten is er weinig verschil tussen de twee kerken, ook wanneer het achterstallig onderhoud aan de Verrijzeniskerk wordt meegerekend. Het pastorale team heeft wel een voorkeur voor de Sint Jan / Heilige Michaëlkerk. Zij vindt het een mooiere kerk om te vieren, met name door de rondzit in deze kerk. De kerk biedt ook betere mogelijkheden voor een grote diversiteit aan vieringen. Dat biedt tegenwicht voor de meer tradionele vieringen in de Sint Josephkerk aan de Oldenzaalsestraat.

Sint Jan - Heilige Michaëlkerk

sintjanheiligemichaelkerk2Bovendien ligt de Sint Jan – Heilige Michaëlkerk centraler in Enschede, en in een veiliger buurt. Voor kerkbezoekers die niet op eigen gelegenheid de afstand naar de Sint Jan / Heilige Michaëlkerk kunnen overbruggen wordt vervoer geregeld. Het bijgebouw De Schalm, aan De Leunenberg (aan de rechter kant in de bovenste foto) blijft beschikbaar als parochieel steunpunt, onder andere voor kinderkoor en parochiaat.

Het bestuur streeft ernaar om de Sint Jan – Heilige Michaëlkerk tenminste nog 10 jaar open te houden. De situatie wordt op 24 november besproken met alle parochieleden.