computerleshertmebrink

Computercursus voor senioren van de Hertmebrink

Bewoners van de Hertmebrink hebben zelf een cursus geregeld om de digitale wereld te ontdekken. Computers en lesmateriaal zijn gesponsord met wijkbudget, en zijn na afloop beschikbaar voor een andere buurt.

Door Helprich Fockens

Aan de Hertmebrink werd de behoefte gevoeld om de bewoners een cursus “computeren” aan te bieden. Veel senioren aan deze brink hebben de stap naar de digitale wereld nog niet gemaakt, zo bleek bij een enquête waar ze hadden aangegeven hiervoor belangstelling te hebben.

Begin dit jaar is door de bewonerscommissie een start gemaakt door het idee voor te leggen aan de Wijkraad om te zien of er financiering voor gevonden kon worden. De Bewonerscommissie vond het belangrijk geen financiële drempels op te werpen en gingen voor een gratis deelname. De wijkraad vond het een goed idee en gaf toestemming computers in de vorm van bruikleen aan te schaffen met daarbij de mogelijkheid om, als de Hertmebrink “klaar” was, de hardware ter beschikking van een andere brink/buurt te kunnen stellen. Een manier om het effect van de investering zo optimaal mogelijk te maken.

Kort na de vakantieperiode deze zomer werd met een eerste groep cursisten gestart met een inleiding op Windows 10 in 6 lessen van 2 uur. We kozen ervoor om voor elke cursist een computer beschikbaar te hebben. De werkwijze was een korte inleiding ‘theorie’ of toelichting en daarna zelf doen, wel onder begeleiding zodat de cursist voor een probleem waar hij tegenaan liep, en dat gebeurde regelmatig, meteen hulp had.

De ervaring met de eerste cursus is dat 6 weken absoluut niet te lang is, in tegendeel. Half januari beginnen we met de tweede cursistengroep waarbij we de ervaringen met de eerste natuurlijk goed gebruiken. Als we de inleidingen gedaan hebben, hopen we dat we een vervolgcursus kunnen opzetten die dieper ingaat op bepaalde programma’s zoals tekstverwerking, eenvoudig rekenwerk en wellicht het regelen van bankzaken.