De bieb 50 jaar in zuid: boeken, tijdschriften, dvd’s, internet, en meer

Het begon in 1966 in een hobbykamer aan de Rossumbrink. Nu worden er 300.000 boeken per jaar geleend, en tref je er o.a. een gezellige leeshoek voor kranten en tijdschriften met koffie 's ochtends, gratis internetcomputers en print- en kopieermachines. Maak trots gebruik van onze bieb!

De bibliotheek van Enschede Zuid is er speciaal voor bewoners van Wesselerbrink, Helmerhoek en Stroinkslanden. Het is de bedoeling dat iedereen zich welkom voelt. Er komen vooral mensen met kleine kinderen, jonge mensen, ouderen, en bewoners die minder mobiel zijn. De bieb wordt gewaardeerd vanwege de goede bereikbaarheid: er is voldoende parkeergelegenheid, en je kunt het combineren met het winkelen.

Ons filiaal is opvallend rendabel: een boek wordt gemiddeld 9 keer uitgeleend. Het budget voor de aanschaf van nieuwe boeken is niettemin beperkt. Dat is jammer. Elk jaar geeft de bieb aan welk type boeken zij wil, zoals het aantal thrillers, en besteed de aanschaf ervan uit aan een centrale organisatie.

Verhuizen in 2018

In 2018 zal de bieb enkele tientallen meters verhuizen naar een nieuw pand direct tegen Winkelcentrum Zuid aan. Dat gebeurt in de laatste fase van de verbouwing van het winkelcentrum. De bieb wordt niet groter of kleiner. En de verbouwing vindt met gesloten portemonnee plaats: het kost de bieb niet meer of minder dan dat het nu kost.

Wat biedt de bieb?

  • Lidmaatschap voor het lenen: gratis voor kinderen t/m 17 jaar, daarna kost het € 42,50 per jaar, en is het gratis voor minima op vertoon van een Kwijtscheldingsbrief.
  • 38.000 boeken: romans, informatieboeken over o.a. hobbies, reizen, koken, dieren en gezondheid, kinderboeken, stripboeken, Engelstalige boeken, en studieboeken voor het leren van de Nederlandse taal.
  • Je kunt gratis boeken reserveren en lenen uit alle andere filialen in heel Overijssel. Reserveren kost helemaal niets (vroeger kostte het 1 euro). Je haalt gereserveerde boeken eenvoudig via je eigen filiaal op en brengt ze daar ook terug.
  • Ook kun je dvd’s lenen voor € 1 per 3 weken (€ 0,50 in vakanties).
  • Voor slechtzienden en dyslectische mensen zijn er naast boeken met extra grote letters ook zogenaamde Daisy-roms en bijbehorende spelers te leen. Meer informatie daarover hier.
  • De bieb leent ook tijdschriften uit; er is een ruim aanbod. Het allerlaatste exemplaar is niet te leen.
  • Je kunt tijdschriften of kranten ook ter plekke lezen. Daarvoor is er een gezellige leestafel en kun je neerploffen in de leren fauteuils. Om het plaatje compleet te maken schenkt de bieb ‘s ochtends koffie, als het niet al te druk is.
  • Je kunt gratis gebruik maken van 7 computers met internet. Printen kan ook, tegen een kleine vergoeding: 10 ct voor een zwart-wit uitdraai, en 50 ct voor kleur. Ook staat er een kopieermachine klaar.
  • Neem gerust kleine kinderen mee. Die kunnen zich vermaken in het speelhuisje.

En wat niet? Het (boeken)aanbod wordt zoveel mogelijk afgestemd op de vraag vanuit de wijk. Dat betekent dat de onderwerpen als kunst, muziek en literatuur op zuid minder te vinden zijn. Daarvoor kun je beter de centrale bieb bezoeken of reserveer deze boeken eenvoudig uit een ander filiaal.

Evenementen

Ook worden er regelmatig speciale gratis evenementen georganiseerd. De volgende vinden elke maand plaats:

  • Computerspreekuur: elke 2e donderdag van de maand van 10:00 tot 1200 uur. Vrijwilligers staan dan voor je klaar om je te helpen met computervragen. Neem eventueel je eigen tablet mee als je daarover een vraag hebt.
  • E-book café (nieuw): elke eerste woensdag van de maand van 13:00 tot 14:00 uur. Dan helpen vrijwilligers je graag op weg om te beginnen met digitaal lezen.

Geschiedenis

1966 Uitleenpost in de hobbykamer van een woonhuis aan de Rossumbrink, dat als tijdelijk wijkcentrum diende van de toen nog in opbouw zijnde wijk Wesselerbrink.
1969 Samen met het wijkcentrum verhuisd naar boerderij De Wesseler.
1973 Verhuisd naar het noodwinkelcomplex aan de Wesselerbrinklaan, dat door winkeliers was verlaten. Het was een armoedig ogend, haveloos, tochtig en vochtig gebouw.
1975 Na protest van de wijkraad in 1973 verhuisde de bieb tijdelijk naar een winkel in winkelcentrum De Posten.
1976 Verbeterde noodhuisvesting 570 m2 bij het winkelcentrum, zodat ook Helmerhoek en Stroinkslanden er gebruik van kon maken. Zie de foto hieronder. Bij veel bezoekers golfde de vloer mee…
1988 Nieuwbouw klaar van het gebouw zoals we dat nu kennen.
2018 Het losse gebouw zal plaats maken voor een parkeerplaats. De bieb krijgt een plek direct aan het winkelcentrum, tussen fietswinkel en Hema.

bieb1976