helmgras0

’t Helmgras: voor planten, kaarsen, keramiek, en houtdraaiproducten

Goed verborgen in het bos bij de Geessinkweg ligt zorgboerderij 't Helmgras. Hier wonen en werken mensen met een psychische kwetsbaarheid; er is plek voor nieuwe collega's. Ook kun je hier diverse producten kopen. Kom er eens kijken! 

Door Paul Snellink

De vereniging ‘’t Helmgras’ is een zorgboerderij, een woon- en werkgemeenschap van mensen met een psychische kwetsbaarheid en bestaat al sinds 1984. Bij de afslag Broekheurnering en Mediant begint de Rondemaatweg, waaraan de zorgboerderij met opstallen en tuincomplex gelegen is. De boerderij ligt in de wijk Wesselerbrink.

{mosmap address=’Rondemaatweg 75, Enschede’}

 

De toegangspoort van het tuincomplex staat uitnodigend open en in een van de gebouwen is het net tijd voor de theepauze. Wie wil roken staat uiteraard buiten en deze middag in de zon. Maar er zijn ook mensen die nog lekker aan het werk zijn. Vincent Hofstede is een van de drie activiteitenbegeleiders en al snel gaat het gesprek over ’t Helmgras.

In een prachtige oude boerderij, waarin zich zes woonunits bevinden en de grote kapschuur met acht appartementen, wonen veertien mensen. Naast die bewoners zijn er per dagdeel op dit moment zestien mensen die van elders komen om te werken op ’t Helmgras. Voor hen is ’t Helmgras een plek waar zij op hun eigen manier en in hun eigen tempo kunnen werken en wonen. “We hebben er een kwekerij met allerlei werk: snoeien, rooien, kassenteelt, onderhoud van gebouwen en eigen bos, stekken, maar ook verkoop van planten, kerstbomen en openhaardhout. We hebben ook de mogelijkheid om Oude Ambachten te beoefenen, zoals houtdraaien, kaarsen maken en keramiek ontwerpen”, vertelt gastheer Hofstede.

Een aantal ex-psychiatrische patiënten kreeg in 1986 het plan om zelf het heft in handen te nemen en een woon- en werkproject op te zetten. In hun ogen kregen ze geen eerlijke kans om weer aan de slag te komen. Eenmaal ontslagen uit de behandelende instelling, was er voor deze mensen niet of nauwelijks werk. Ze wilden de aandacht vestigen op datgene wat de ex-patiënten wel konden in plaats van wat ze niet konden.

Sommigen met een psychiatrisch verleden hebben het moeilijk om contact te blijven houden met familie en vrienden. Mensen met een psychische handicap worden door anderen soms gemeden omdat men ”ze niet begrijpt”, aldus een van de oprichters. Het werk op de kwekerij geeft structuur aan de dag en heeft een helend effect. Overleggen met elkaar over werk is essentieel. Over hun ziekte praten ze niet. Daar zijn ze niet voor op de kwekerij.

helmgras6

À propos: de mensen die op ‘t Helmgras werken, zijn medewerkers en collega’s, geen medepatiënten. Behandeling is hier niet verkrijgbaar. De zorgboerderij biedt werk waarbij men extra naar elkaar omziet, rekening houdend met ieders eigen psychische beperking. ’t Helmgras is een zelfstandige vereniging en geen onderdeel van Mediant Helmerzijde.

De rondleiding over het complex gaat langs allerlei gebouwen en kassen. Medewerker Vincent vertelt dat er voor de vier seizoenen altijd voldoende werk is, zowel buiten als binnen.

Een uitleg volgt over de activiteiten in het atelier en het ambachtenhuis. De kaarsenmakerij was even buiten bedrijf en de ruimte werd opnieuw en verbeterd ingericht. Er worden weer kaarsen gemaakt. In de toonzaal kijk je je ogen uit. Alle eigen gemaakte producten, prachtig en glanzend keramiek, verschillende soorten kaarsen en houtdraaiwerk en meer worden hier verkocht. De Toonzaal krijgt steeds meer uitstraling en ontwikkelt zich tot het middelpunt van ´t Helmgras. En om iemand een leuk cadeau te geven voor een verjaardag of een andere reden is een bezoek aan de Toonzaal beslist de moeite waard. De prijzen zijn redelijk. De collega’s van Vincent hebben al snel in de gaten waarover het bezoek gaat en als hij even aan de telefoon moet, wordt de rondleiding direct overgenomen door een van hen en wordt er uitgebreid vertelt over alle apparatuur en gereedschappen die op de vereniging voorhanden zijn.

De woonboerderij komt met alle activiteiten aan een belangrijk deel van haar inkomsten die nodig zijn om de woon-en werkgemeenschap draaiende te houden. Dat wordt ook duidelijk als de rondleiding door de tuinen en kassen gaat. De kassen zijn nu leeg. Er moeten hier, ver voor het verkoopseizoen begint, veel voorbereidingen gedaan worden, voordat de verkoop van de perk- en potplanten kan beginnen. De kwekerij heeft 60 soorten vaste planten die in de pot gezet kunnen worden en daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Uiteraard zijn er ook grote heesters in de verkoop. Op goede kwaliteit van alle planten wordt bijzonder gelet. De kwekerij wil de klanten een volgende keer graag terug zien.

helmgras2

De vereniging staat ook bekend om de verkoop van kerstbomen. De laatste jaren zijn nu ook nog eens een aantal appel- en perenbomen gepoot. Deze bomen zijn niet voor de verkoop, maar om er toekomstig van te oogsten. “’t Helmgras” heeft ook een beste moestuin voor eigen gebruik. Het omspitten en bemesten hiervan is een jaarlijks vast klus. Zo is er voor een ieder werk van uiteenlopende aard te doen.

Binnenkort worden langs de Broekheurnering de borden weer geplaatst om aandacht te vragen voor de verkoop van kerstbomen.
De kwekerij is open:

  • Maandag t/m donderdag 08.45 tot 16.00 uur
  • Vrijdag 08.45-12.00 uur
  • Tijdens de kerstverkoop is de kwekerij ook op vrijdagmiddag en zaterdag tot 17.00 uur geopend.

helmgras9

Op dit moment is de vereniging “t Helmgras ook op zoek naar nieuwe collega’s, mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hen wordt een dagbesteding geboden in de kwekerij en de groentetuin. De nieuwe collega kan ook bezig gaan het maken van keramiek, werken in de kaarsenmakerij of bezig zijn met houtbewerking. De gebouwen worden in eigen beheer zelf onderhouden. Sporten met collega’s behoort ook tot de mogelijkheden. Keuze genoeg dus. De vereniging “’t Helmgras” heeft verder samenwerken, meedoen en gezelligheid hoog in het vaandel. Wil je als toekomstig collega meer weten of een rondleiding bel dan naar 053-4781505. Op de website van helmgras.nl vindt je meer informatie.

“’t Helmgras” ontvangt u binnenkort graag eens voor een bezoekje aan de Kwekerij en de Toonzaal.

Foto’s: copyright ‘t Helmgras / Paul Snellink / EnschedeOoit.nl

 

Naschrift van de redactie: een vergelijkbaar artikel is eerder geplaatst in wijkkrant Om de Hoek Gekeken van onze noabers van Helmerhoek, en ook in Enschede Ooit.