Helmerhoek

Wijkraad Helmerhoek stopt

Op 8 januari heeft wijkraad Helmerhoek zichzelf opgeheven. Aanleiding was de lage opkomst van bewoners op de wijkvergadering, en de persoonlijke belasting van de wijkraadsleden.

Het nieuws verscheen op 15 januari op de website www.helmerhoek.nl van de wijkraad – klik hier voor het bericht. Het nieuws is laat opgemerkt door de buitenwacht, en verscheen pas op 23 februari in dagblad Tubantia.

De wijkkrant van Helmerhoek, “Om de hoek gekeken“, verscheen al langer niet meer. Activiteiten zoals de kinderdisco, de HWS Zuidrun en het sinterklaasfeest zullen door een aantal actieve bewoners worden voortgezet. De Tubantia meldt dat Helmerhoek mogelijk een “bewonersplatform” krijgt die het gat opvult. Wordt vervolgd…

Ook lage betrokkenheid in Wesselerbrink

Hoewel wijkraad Wesselerbrink alive and kicking is, kent het ook een teleurstellend lage opkomst bij wijkvergaderingen. De wijkvergadering wordt ca. 6 keer per jaar gehouden, en wordt via deze website, e-mail en in de Tubantia aangekondigd. Naast een harde kern van slechts 10 van de ca. 30 wijkraadsleden en enkele ambtenaren verschijnt telkens maar een handjevol wijkbewoners – meestal rond de 10. De wijkraad stoeit dan ook met de vraag hoe zij het contact met bewoners kan verbeteren.

Ook de redacties van wijkkrant Brinkpraat en van deze website, die onder de wijkraad vallen, hebben moeite om zich staande te houden. Het lukt maar niet om vrijwilligers te vinden die een stukje willen schrijven, een filmpje willen maken, of aan techniek willen werken. De redacties lopen al jaren op hun wenkbrauwen met slechts 3 vrijwilligers voor de krant en 2 voor de website.

Oorzaken

participatieNaar oorzaken van de lage betrokkenheid in Wesselerbrink wordt nog gezocht. Mogelijk is het te ver van het bed, of denken bewoners dat er al genoeg andere mensen zijn die keuzes maken en uitvoeren, zodat ze niet hoeven te helpen.

En misschien is de wijk te groot of te klein voor bewoners om zichzelf mee te identificeren. Iedere bewoner van Wesselerbrink voelt zichzelf een Nederlander en een Enschedeƫr. En een Wesselerbrinker? De betrokkenheid met buurt of straat lijkt beter, wanneer je kijkt naar het grote aantal budgetaanvragen in de wijk. Daar loopt de wijk ver voorop in Enschede.