burendaghuisenhaard

Geslaagde burendag Huis en Haard

Huis en Haard hield zaterdag haar eerste burendag voor de hele buurt, samen met haar directe buren.

Door Karel Masselink

In het pand van Huis en Haard Het Bijvank hangt een scheurkalender aan de muur met daarop voor elke dag een in het oog springende tekst. Op het blaadje van zaterdag 26 september staat: Thuis roep je de buren en je vrienden. En je zegt: ‘Laten we feestvieren’! Dat treft, want het is een prachtig motto voor de allereerste burendag die Huis en Haard Het Bijvank, een locatie voor beschermd wonen van het Leger des Heils, samen met haar directe buren houdt voor de hele buurt.

De schallende muziek uit de muziekinstallatie voor op het plein van de woongemeenschap aan Het Bijvank is al van verre te horen. Dat trekt de aandacht van de buurtbewoners. Net als het grote springkussen voor de kinderen. Het loopt nog niet echt storm, maar de mensen die eropaf komen laten zich graag verrassen door wat geboden wordt. Buiten en binnen staan kraampjes waar allerlei zelf gemaakte dingen kunnen worden bekeken die op de dagbestedingen in elkaar zijn geknutseld. Kinderen die dat willen worden vrolijk geschminkt. De bewoners van woonlocatie Het Bijvank staan gewapend met vorken en vleestangen achter de kraam met braadworsten, hamburgers en vleesspiesjes. Binnen is taart en cake verkrijgbaar en ook kunnen er heerlijke en soms vrij onbekende gerechtjes uit het Midden-Oosten worden geproefd. De hapjes vallen goed in de smaak.

De woonvoorziening zoekt graag in brede kring contacten met de buurt. Goede relaties zijn er al ontstaan met onder andere De Akkerstaf van Aveleijn en de Syrisch Orthodoxe St. Kuryakos kerk. Nieuwe plannen zijn in de maak. Zo is het idee ontstaan een moestuin te beginnen aan de achterzijde van het pand.

Direct naast het pand van Huis en Haard staat de werkplaats ‘50|50’ van het Leger des Heils. Daar wordt gewerkt aan ambitieuze projecten. De loods staat momenteel vol met fraai houten meubilair dat bestemd is voor een groot pretpark. De machinerie waarmee al deze spullen zijn gemaakt ziet er piekfijn uit. Geen wonder dat er zulke mooie en professioneel afgewerkte producten gemaakt kunnen worden. De bewoners van Huis en Haard scharrelen rond tussen de kraampjes, vinden een hapje en een snapje en zijn een beetje overdonderd door al die aandacht van de buurtbewoners. Zoveel belangstelling zijn ze niet gewend. Maar ach, het duurt nog maar een paar uurtjes en dan wordt het weer lekker rustig rondom hun eigen plekje. Dat is wel vol te houden!