nextdoor0

Handige app Nextdoor voor burencontact en buurtpreventie

De gratis app Nextdoor verovert Wesselerbrink. Wat is het en wat kun je er mee? En wat is het verschil met WhatsApp en BuurtApp? De redactie zet het voor je op een rij.


Nextdoor

Nextdoor is een app en website waarmee je makkelijk in contact kunt komen met je buren. Je kunt er allerlei informatie met je wijkgenoten uitwisselen. Bijvoorbeeld dat er een sleutel op straat gevonden is, of dat je graag een ladder wilt lenen. Ook kun je samen evenementen plannen, zoals een straatfeest. Of houd een opiniepeiling. Speciaal voor buurtpreventie kun je ook een dringende waarschuwing sturen naar alle bewoners in je buurt.

Vier jaar geleden startte Nextdoor in Amerika en inmiddels is daar meer dan de helft van alle buurten actief op Nextdoor. Op 16 februari werd het gelanceerd in Nederland. De startup uit Silicon Valley koos Nederland als eerste land voor internationale uitbreiding, omdat het een van de meest sociaal betrokken landen ter wereld is en Nederlanders nieuwe technologie snel omarmen.

Martin Bakker was de eerste in Wesselerbrink Noord-West. Hij hoorde van Nextdoor op de radio. Hij las daarna een artikel op nu.nl, downloadde de app, en meldde zich aan. Als nieuw lid mag je van Nextdoor 5 medebewoners uitnodigen. Die krijgen een kaartje thuis gestuurd met een code. Zodra die buren lid worden kun je meer bewoners uitnodigen. Martin heeft zo al zo’n 200 bewoners van Wesselerbrink Noord-West uitgenodigd. Die ontvingen netjes een kaartje per post. In korte tijd zijn er al 49 bewoners uit die buurt actief op Nextdoor.

Privacy en veiligheid

Het bijzondere van Nextdoor is dat je zeker weet dat mensen in je buurt ook echt in je buurt wonen. Want Nextdoor heeft ze een code per post gestuurd, of een top-lid van de buurt heeft ze geaccepteerd. Ook verplicht Nextdoor dat je je eigen naam gebruikt. Daardoor is het redelijk te vertrouwen met wie je je informatie deelt.

Bewoners in je eigen buurt kunnen je naam en straat zien en als je dat wilt ook je huisnummer. Nextdoor-leden buiten je eigen buurt zien nooit je naam en adres. Stuur je een bericht dan kun je kiezen of je het alleen met je eigen buurt wilt delen, of ook met omringende buurten.  En ook belangrijk: op Google en andere zoekmachines is je informatie niet te vinden.

De Consumentenbond noemt ook een nadeel van de app. Ga er bij het gebruik van de app vanuit dat Nextdoor veel van jou komt te weten. We verwachten dat ze je binnen enkele jaren advertenties gaan sturen die gericht zijn op je buurt. Want dat is de kracht in het verdienmodel van Nextdoor: ze weten vrijwel zeker waar je woont. Lees de hele beoordeling van de Consumentenbond hier. De app vraagt (op Android) ook toegang tot veel informatie op je telefoon (contactgegevens, agenda, foto’s, enzovoort). Dat is vergelijkbaar met WhatsApp.

Indeling van buurten

Nextdoor heeft Nederland al vast ingedeeld in de officiële buurten. Bij Wesselerbrink zijn dat Wesselerbrink Noord-Oost, Noord-West, Zuid-Oost en Zuid-West. Zodra je je aanmeldt wordt je ingedeeld in een van die buurten. Een nadeel is dat zo’n buurt circa 4000 medebewoners groot is. Da’s echt te veel om een BBQ te organiseren, of een ladder te leen te vragen. Je wilt je informatie misschien niet delen met al die mensen. Daarvoor zijn er twee oplossingen.

Martin heeft Nextdoor gevraagd om een kleinere buurt te kiezen. Dat was geen probleem. Martin heeft zo een buurt “Eikendaal” gedefinieerd, met de straten Mariendaal, Groenendaal, Sparrendaal, Zijpendaal, en Park Broekheurne. Zie de kaart hieronder. Bewoners van groen gekleurde woningen zijn lid van deze buurt op Nextdoor.

eikendaalkaart2

Een alternatief is om binnen je buurt groepen aan te maken. Noem een groep bijvoorbeeld “Voetballen” of “Buurtpreventie”, of de naam van een straat. Daardoor kun je gericht berichten delen met die Nextdoor-groep. Je kunt de groep openbaar maken of gesloten. Bij een gesloten groep moet de gespreksleider groepsleden toevoegen of goedkeuren, en zijn berichten alleen binnen de groep zichtbaar.

Alternatieven: BuurtApp, WhatsApp, Facebook, en MijnWijk

Met apps zoals WhatsApp en Facebook kun je ook tekst, foto’s, films en de agenda met elkaar delen. Wat is het verschil met Nextdoor?

BuurtApp

buurtapp2De app “BuurtApp” heeft eenzelfde insteek als Nextdoor. Het is van Nederlandse bodem, dus grote Amerikaanse investeerders ontbreken. Het ontwerp is niet zo vlot en uitgebreid als Nextdoor. De privacy is misschien beter: alle informatie staat op Nederlandse servers, en de app vraagt niet om veel machtigingen. Anderzijds weet je hier niet zeker of iemand is wie hij zegt dat hij is. De BuurtApp controleert dat niet.

De BuurtApp heeft als voordeel dat je gemakkelijk zelf op de kaart kunt tekenen wie je allemaal tot jouw eigen buurt rekent. Daarnaast kun je berichten volgen op niveau van je straat, buurt, of wijk (Wesselebrink), of heel Enschede. De app draait alleen op Android en iOS, dus niet op je pc. Maar het grootste nadeel is dat de BuurtApp momenteel (nog) nauwelijks gebruikers heeft in Enschede…

WhatsApp

Veel mensen gebruiken nu al WhatsApp op hun mobiele telefoon. Je kunt daarmee eenvoudig groepen aanmaken en andere mensen lid maken. Wil je berichten delen met een WhatsApp-groep speciaal voor buurtpreventie, kijk dan op www.wabp.nl (WhatsApp Buurtpreventie). Daar kun je je aanmelden voor bestaande groepen, en kun je ook zelf groepen aanmaken.

Er bestaan momenteel 2 buurtpreventie-groepen in Wesselerbrink: één voor de straten Geessinkweg, Broekheurne-Ring, en Wesselerbrinklaan. En één voor Bijvank. Ze zijn aangemaakt door Nick en Mariska respectievelijk. Maar beide bewoners geven aan dat ze WhatsApp niet echt gebruiken. Nick en zijn buren geven de voorkeur aan Nextdoor, “omdat het daarmee makkelijker is om in contact te komen met meer buurtbewoners”.

WhatsApp is erg gemakkelijk maar heeft nadelen. Wat de privacy betreft: je weet niet zeker welke mensen er in de groep zitten. Dat is niet zo’n probleem wanneer je het alleen voor buurtpreventie gebruikt. Vervelend wordt het wel wanneer je veel berichtjes ontvangt op WhatsApp; de urgente inbrekers-berichtjes mis je dan misschien. Tot slot: WhatsApp werkt alleen op telefoons – niet op tablets of pc’s. Meer over WhatsApp voor buurtpreventie lees je onder andere hier.

Facebook

Met Facebook kun je een “community” aanmaken. De beheerder van zo’n groep kan zelf leden toevoegen en goedkeuren. Ook bij Facebook weet je niet zeker welke mensen er in de groep zitten; mensen kunnen zich daar voordoen voor iemand anders.

MijnWijk

De app MijnWijk is ontwikkeld door een groep bewoners van Enschede. Een wijkraad, gemeente, of andere organisatie kan het kopen en inrichten voor een wijk of buurt. De Wijkraad Wesselerbrink heeft deze oplossing enkele jaren geleden bekeken, maar zag er van af wegens de jaarlijkse kosten en de lastige koppeling met de eigen website.

Nog meer

  • Andere apps zijn bijvoorbeeld LAS (lokaal alarm systeem) voor enkele euro’s, en Civilant. We hebben die nog niet bekeken.
  • Wil je buurtpreventie ook mogelijk maken voor mensen zonder smartphone of tablet, dan biedt buren alert uitkomst. Daarmee kun je met de telefoon een boodschap inspreken. Binnen een minuut gaat bij alle deelnemende buren in een straal van 300 meter de telefoon, en horen ze je ingesproken bericht. Om deel te nemen moet je je wel eerst aanmelden. Lees meer op www.burenalert.nl.
  • De app peerby is speciaal voor buren om spullen te leen aan te bieden, en te leen te vragen. Wil je graag lenen en uitlenen, maar geen informatie delen via Nextdoor of BuurtApp, gebruik dan Peerby. Het werkt ook via een website.

De keuze

Er is een ruime keuze aan apps. Die werken helaas niet met elkaar samen. Je moet dus een keuze maken, hoewel je ook meerdere apps tegelijk kunt gebruiken. Het belangrijkste is natuurlijk dat je dezelfde app gebruikt als je buren. De meestbelovende app is momenteel NextDoor. Ga naar www.nextdoor.nl om je daar aan te melden.

Mocht Nextdoor ooit geld gaan kosten, of mochten er vervelende reclameboodschappen of ongewenste berichten verschijnen, dan kun je altijd nog je toevlucht nemen tot WhatsApp, BuurtApp, of een andere app. Dan nodig je alle leden via Nextdoor uit om daar verder te gaan.

Tot slot een advies dat voor alle social apps en websites geldt: bedenk goed wat je wilt delen en wat je privé houdt. En houd het vooral positief samen, zodat je buurt nóg prettiger leefbaar wordt!

Laat je mening hieronder horen, of mail ons op redactie@wesselerbrink.com! En kom naar de openbare wijkvergadering van donderdag 17 maart, want daar legt Martin Bakker op ons verzoek uit hoe Nextdoor werkt.