eikendaalgrasmaaier

Bewoners Eikendaal maaien zelf het gras

Het hoge gras staat overal in de top 10 van ergernissen. Ook in noord-west Wesselerbrink. Bewoners hebben daarom materiaal aangeschaft, en maaien het gras zelf. Zo kan het ook!

Zoals bekend maait de gemeente nog maar 2x per jaar wegens bezuinigingen. Onze wijkbeheerder kan daar ook weinig aan doen; hij moest 50% bezuinigen van de gemeente. Dat treft vooral de buurt Eikendaal (Mariëndaal, Groenendaal, Zijpendaal, Sparrendaal). Bewoners waren verontwaardigd over het meter-hoge gras, begonnen te mopperen op straat, en al snel vlogen de klachten om de oren op buurtapp Nextdoor. Een bijna-botsing van twee auto’s volgde. De buurtcommissie Mariëndaal nam snel een besluit: als de gemeente het niet doet, dan doen we het zelf.

Aanschaf van grasmaaier en bosmaaier

eikendaalgrasmaaier3Op advies van wijkbeheerder Ton Loevering heeft de buurtcommissie een grasmaaier en een bosmaaier aangeschaft op wijkbudget. Het materiaal is gekocht bij Ben van ‘t Mös, omdat die een goede reputatie heeft, onderhoud doet, en omdat de gemeente daar ook inkoopt. De grasmaaier van het merk Viking heeft wielaandrijving en een mulchkit die het gras versnippert. Dat zorgt voor een natuurlijke bemesting. De bosmaaier van het merk Stihl is er voor het maaien langs muurtjes, kanten en bomen. Een gelaatbeschermer en gehoorbescherming is bij die laatste verplicht. Het geheel kostte ca. € 750, met daarnaast € 80 voor onderhoud in het eerste jaar. Voor onderhoud en brandstof in volgende jaren zal de buurt t.z.t. een budgetaanvraag doen.

Ton Loevering kwam nog even langs met tips. Let goed op het verkeer op straat tijdens het maaien. Stop met de bosmaaier wanneer er een auto, fietser of voetganger voorbij komt, want er kunnen steentjes wegschieten onder de maaier.

En wie gaat die 15.000 m2 maaien?

Het gaat niet om een kinderachtig stukje gras: een strook over een lengte van 450 meter langs de Broekheurnerondweg. De buurt moest zich dus organiseren. Snel is er een website opgezet: www.eikendaal.nl. Via buurtapp Nextdoor zijn bewoners aangespoord om zich aan te melden voor het maaien. Zonder Nextdoor was dit niet gelukt. Het gras is ingedeeld in zones, zoals hieronder is weergegeven.

 

Op een on-line agenda kunnen bewoners de grasmaaier en bosmaaier reserveren. Gemakkelijker kan het niet! Dat loopt inmiddels gesmeerd. Minimaal 1 keer per 2 weken moet elke zone wel gemaaid worden in de zomer. Bewoners zien andere bewoners maaien, willen graag een handje helpen, en melden zich ook aan. Vele handen maken licht werk! Zijn er bewoners die mee willen helpen maaien, dan kunnen zij zich aanmelden op www.eikendaal.nl/gras.

eikendaalmaaikalender