bordbuurtpreventie5

Update: hoe bevallen buurtapps Nextdoor en Whatsapp?

Een groeiend aantal inwoners van Wesselerbrink gebruikt de gratis app Nextdoor voor buurtpreventie en meer. Hoe bevalt dat? En Whatsapp? En hoe kom je aan buurtpreventieborden in je straat? Een update van ons dossier.

In deze update lees je:

Nextdoor

Zoals je op onderstaand kaartje kunt zien, zijn er drie buurten van Wesselerbrink actief op Nextdoor: Wesselerbrink Zuid-Oost, Wesselerbrink Noord-West, en Eikendaal (150 leden). Die laatste hoort eigenlijk bij Noord-West, maar het is door bewoners opgericht omdat Noord-West te groot werd. Het heeft weinig zin om informatie te delen met zo veel bewoners zo ver weg.

In Noord-Oost (Het Lang) en Zuid-west (Oosterveld) komt Nextdoor nog niet van de grond, ondanks pogingen van sommige bewoners. Een buurt in Nextdoor wordt pas definitief wanneer minstens 10 mensen lid worden en binnen 21 dagen reageren op de code die Nextdoor per post stuurt. Een goede strategie is belangrijk. Zijn er mensen die daar meer over willen weten, neem dan contact op met de redactie.

Grootste klacht van Nextdoor-gebruikers

De voordelen van Nextdoor hebben we in het vorige artikel over buurtapps breed uitgemeten. Het biedt veel meer dan bijvoorbeeld Whatsapp. Maar Nextdoor heeft ook nadelen. De grootste klacht van bewoners is dat er te veel meldingen op de telefoon en in e-mail komen die niet of zelfs totaal niet interessant zijn. Dat leidt tot frustratie, zo merken we bij bewoners. Die vragen dan vaak om toch maar een Whatsapp-groep op te richten. Maar dat heeft weinig zin als een ander deel van de buurt op Nextdoor zit. Gelukkig is er een oplossing: je kunt instellen welke meldingen je wel/niet wilt. En geef zelf het goede voorbeeld door meldingen te sturen waar je buren wat aan hebben.

Laten we eerst eens kijken wat voor meldingen er zoal zijn geweest in de laatste maanden. We hebben de namen hier en daar gewijzigd om geen privacy-gevoelige informatie te delen.

Meldingen categorie 1: Handig om met de buurt te delen thumb up smallthumb up smallthumb up smallthumb up small

Nextdoor is een echte aanwinst wanneer je er berichten deelt die voor een grote groep buren interessant zijn. Enkele voorbeelden:

 • Ziggo storing. Zien jullie op de eerste 10 zenders bij Ziggo ook weer veel blokjes in beeld? (Net als gisteren).
 • Stroomstoring. Wij zitten zonder stroom. Zojuist gebeld met Essent en heel Wesselerbrink zonder stroom tot half 12. Je kan je aanmelden voor sms dienst. Krijg je app als er weer stroom is.
 • Dringende waarschuwing. Gisteren deze vreemde gast aan de deur gehad. Het gaat om de 2e man in de film. Niet de DHL man.
 • Collecte reumafonds. Ik wil graag iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage aan het reumafonds, waar ik afgelopen week voor gelopen heb. De opbrengst is €120,08!
 • AED in onze wijk. Wist je dat er een AED is geplaatst op xxx?
 • Kluis vergeten. Vanochtend zagen wij op de hoek van de straat xxx een kluis die was neergezet op een steekwagentje. De kluis en steekwagen zijn vanochtend opgehaald door de politie.
 • Opiniepeiling: Ben jij voorstander van het opknappen van de speeltuin? Of de volgende:

nextdoorpeiling

Wat buurtpreventie betreft stond er onlangs het volgende politiebericht op Facebook:

Dat geduld een schone zaak is, hebben we deze nacht mogen ervaren! Na een melding van een inbraak op het Mariëndaal in Enschede, openden we met collega’s van de late- en nachtdienst de jacht op deze inbreker. Onze diensthond Duuk trof na enig onderzoek de koudgezette buit aan. We besloten om onopvallend te posten bij de buit in de hoop dat de inbreker terug zou komen om deze op te halen. En ja hoor, na wat uurtjes verscheen onze verdachte ten tonele en konden we hem pakken! Door goede verklaringen van getuigen, kunnen we de zaak (nog) sterker maken. Er is goed opgetreden door de getuigen: signalement, voertuig en vlucht richting doorgegeven. Dat is voor ons van groot belang! Bedankt daarvoor!

Meldingen categorie 2: voor weinig mensen interessant thumb up small

De volgende berichten zijn hooguit interessant voor 1 persoon of gezin. Vraag jezelf bij dit soort meldingen af of het verstandig is om het via Nextdoor te doen. Want de rest van de buren wil dit soort berichten liever niet te vaak ontvangen.

 • Woont er een familie Jansen aan de xxx? Wij hebben post ontvangen voor de familie Jansen. Op te halen bij ons, xxx 63.
 • Heeft iemand per ongeluk de Kliko van nr 32 meegenomen? Hij staat na het legen niet meer bij het muurtje. Gr. Anja.
 • Hallo buurtgenoten, wij zijn op zoek voor ons hondje naar een oppas voor de vakantieperiodes en af en toe een dag tussendoor als we lang van huis zijn. Ze is drie jaar oud en erg lief, kan goed met andere honden en is gek op kinderen. Wie lijkt leuk om met haar te passen?
 • Gratis af te halen groenblijvende struik.

Meldingen categorie 3: Klachten thumb up small

Klagen is best zinvol, als het maar constructief is zodat het leidt tot een oplossing. Een oplossing kan zijn om bij elkaar te komen voor overleg, of om eerst via Nextdoor te peilen hoeveel mensen er echt last van hebben. Een top-lid van Nextdoor in je buurt kan een peiling starten. Typische voorbeelden van klachten de laatste tijd:

 • Ik vind dat het gras weleens gemaaid mag worden…. Dit kan zo niet langer…
 • In weekend toenemende mate overlast van motoren die met oorverdovend geluid en met hoge snelheid over de xxxweg rijden, herkenbaar?

Meldingen categorie 4: Reclame thumb down small

Reclame is op zichzelf best waardevol. Want hoe kom je er anders achter welk aanbod er in je eigen buurt is? Maar wanneer het aantal reclame-meldingen groeit zie je in Nextdoor het bos niet meer door de bomen. Da’s eigenlijk een probleem dat Nextdoor kan oplossen. Maar zover is het helaas nog niet. Typisch voorbeeld:

 • Kapster biedt zich aan om bij je thuis te komen knippen.

Meldingen categorie 5: Onzinnig! thumb down small

 • Pietje Puk (naam van een vage buur verderop) is lid geworden van Wesselerbrink Zuid-Oost.

Deze melding wordt door Nextdoor zelf gegenereerd. Die meldingen kun je gelukkig uitzetten, net als veel andere.

De oplossing: hoe krijg je minder vervelende berichten?

Ok, daar gaan we. Volg onderstaande stappen, of bekijk ze in dit filmpje.

 1. Start de Nextdoor app op je telefoon
 2. nextdoorsettings1Ga naar het menu (de 3 streepjes boven elkaar)
 3. Kies het wieltje naast je foto of als je die niet ziet, kies “Instellingen”
 4. Kies “E-mailmeldingen”. Wil je geen e-mail, stel hier dan als volgt in:
  1. E-mails wanneer buren een bericht plaatsen: Geen.
  2. Dagelijkse samenvatting: Uit.
  3. Reacties van anderen op jouw berichten: dat is misschien wel interessant. Maar wil je helemaal geen mail, stel dan in 3x Uit.
  4. Updates instantie: dit is bedoeld voor de nabije toekomst. Nextdoor gaat samenwerken met instanties zoals de gemeente. Je kunt hier aangeven of je berichten van instanties in e-mail wilt.
  5. Nextdoor-aankondigingen: Uit.
 5. Ga terug, en kies “Meldingen op mobiele telefoon”. Uiteraard wil je bij dringende waarschuwingen een melding. Wil je verder niets, stel het dan in zoals in de afbeelding rechts weergegeven.
 6. Ga terug, en kies “Buurten in de omgeving”. Wil je alleen berichten uit je eigen buurt, en niet van andere buurten om je heen, zet hier dan alle buurten uit.

Dat is het. Pfff. Haal weer rustig adem. Je krijgt nu geen of minder meldingen waar je geen interesse in hebt.

Whatsapp

In Wesselerbrink Noord-Oost (Het Lang) heeft Hans Snuverink de website www.preventie-hetlang-noord.nl opgezet, speciaal voor buurtpreventie. Bewoners kunnen hier hun mobiele telefoonnummer opgeven, waarna Hans hen toevoegt aan de Whatsapp-groep.

whatsapphetlangnoord2

Hans heeft Het Lang ingedeeld in 4 buurten. Een buurt bestaat uit een stuk of 8 straten. De buurt met naam “wijk 1” bestaat bijvoorbeeld uit Volthebrink, Berghuizenbrink, Luttebrink, Denekampbrink, Agelobrink, Nutterbrink, en een deel van de Vlierstraat en Saasveldbrink. Hans heeft de ambitie om dit ook voor andere delen van Wesselerbrink op te zetten. Zie je Whatsapp wel zitten, meld je dan aan op zijn website.

Bordjes buurtpreventie in je straat

bordbuurtpreventie3Het is goed dat je elkaar en de politie informeert over vreemde gasten in je buurt. Nog beter is dat je het die vreemde gasten ook laat weten met een bordje bij de ingang van je wijk. Dat schrikt een deel af. Hoe kom je aan die bordjes?

De gemeente ziet het niet als haar taak om dit soort borden te plaatsen, maar wil het wel mogelijk maken dat bewonersgroepen buurtpreventie-borden in de openbare ruimte hangen. De gemeente wil echter zo weinig mogelijk borden. Er zijn buurten in Enschede waar je bij wijze van spreken om de 3 meter het bordje tegen komt (we zullen de naam hier niet noemen). Dat irriteert. Daarom heeft de gemeente de volgende spelregels opgesteld.

Stem de locatie en plaatsen van borden af met Stadsdeelbeheer en eventueel ook met de wijkraad. Er mogen niet meer dan 3 borden per buurt/wijk geplaatst worden, bijvoorbeeld alleen op de ontsluitingsweg(en). Zodra meerdere buurten in een gebied aan elkaar aansluiten, dan kunnen de borden die binnenin het gebied staan weg. De gemeente levert en plaatst het bord. De kosten voor aankoop, plaatsing en onderhoud van het bord zijn voor de buurtpreventiegroep. Die kan hiervoor budget aanvragen bij de wijkraad, via het wijkbudget. Afhankelijk van plaatsing aan een paal of lichtmast ligt dit bedrag tussen de € 110,- en € 150,- per bord. Plaatsing van een bord aan een nieuwe paal kost € 185,- per bord (prijspeil 2016). De gemeente wordt eigenaar van het bord als dit in de openbare ruimte hangt.

bordbuurtpreventie4De gemeente heeft een voorkeur voor één type bord, voor de herkenbaarheid en tegen negatieve beeldbepaling van het straatbeeld: “Attentie Buurtpreventie”. Afmeting: 600 mm breed x 400 mm hoog. Zie de afbeelding rechts. Denk na over de tekst in de onderregel. Is het zinvol om in de onderregel de gemeente en politie te noemen? Zet er het telefoonnummer van Stadsdeelbeheer op zodat met schade kan melden, de naam van de wijk, of tekst naar eigen wens.

Gezien de snelle innovatie van app’s en buurtpreventie-toepassingen, is het mogelijk dat de borden na een paar jaar achterhaald zijn. Om te voorkomen dat er borden in de openbare ruimte hangen die geen nut meer hebben, spreken we het volgende af: elke 3 jaar controleert Stadsdeelbeheer of de buurtpreventie-groep nog actief is, zo niet, dan verwijdert de gemeente de borden.

Meer informatie

Wil je je aanmelden voor Nextdoor of Whatsapp, lees dan ons vorige artikel. Heb je meer nieuws of informatie over buurtapps? Laat het ons weten! Dan delen we dat graag in een volgende update!