hoko2

Hoko-buurt vaart over de Berkel en bezoekt De Posten

De bewoners van een deel van de Holthuizenbrink en een deel van de Kostverloren, die hun buurtje hebben omgedoopt tot HOKO, trokken er op zaterdag 3 september op uit voor hun jaarlijkse ontmoetings- en contactdag.

Door Egbert Tates
van HOKO

Veel van de bewoners stellen deze jaarlijkse dag zeer op prijs. Dertig HOKO-ers waren van de partij. Dat is zo’n 72% van de bewoners. Het is dan ook een activiteit waar veel mensen naar uit kijken. En dat is ook weer niet zo verwonderlijk, omdat het overgrote deel van de HOKO-bewoners (95%) behoort tot de leeftijdscategorie tussen de 60 en de 90 jaar oud. Voor hen is de ontmoetingsdag een belangrijk jaarlijks evenement. Niet alleen om de onderlinge contacten aan te halen en de saamhorigheid in de buurt te versterken, maar ook om er eens even heerlijk “uit” te zijn.

Samen trokken we naar het prachtige stadje Borculo. Daar werd een schitterende tocht gemaakt met twee zompen over de Berkel. Vroeger voeren de zompen als kleine vrachtscheepjes tussen Duitsland en Zutpen. Dankzij het mooie weer en de enthousiaste uitleg van de vrijwillige schippers werd het een geweldige vaartocht. De voorzieningen in de zogenaamde zompenloods zijn geweldig, waardoor het ook voor mensen die moeilijk ter been zijn, mogelijk is om aan boord te komen en mee te varen. We troffen het ook, omdat de jaarlijkse optocht in Borculo werd gehouden. Een belangrijke gebeurtenis in het Borculose gemeenschapsleven en HOKO mocht ervan meegenieten. Dit onderdeel van de dag in Borculo werd geheel door eigen bijdragen van de HOKO-buurt gefinancierd.

hoko1b

Terug in Enschede werden we gastvrij ontvangen door de medewerkers van zorgcentrum De Posten. Daar maakten we kennis met de mogelijkheden en faciliteiten die De Posten biedt voor deze groep zelfstandige wonende ouderen. Het is de filosofie van De Posten om niet alleen een woonvoorziening te zijn voor de mensen die niet meer thuis kunnen wonen, maar om juist ook een centraal punt te zijn in de omgeving, waar iedereen gebruik van kan maken. Naast medische faciliteiten, zoals de prikpost en de fysiotherapeut, is het o.a. ook mogelijk om gebruik te maken van het restaurant, het winkeltje en de kapper. Ook de sociale mogelijkheden van De Posten als ontmoetingsplek en activiteitencentrum in “de Huiskamer van de Buurt” kwamen over het voetlicht. Voor een deel van de aanwezigen was dit nieuwe informatie en een zeer welkome aanvulling op de mogelijkheden in de buurt voor oudere buurtbewoners.

Ook de buurtbewoners die al wel bekend waren met de voorzieningen in De Posten, vertelden volop en enthousiast over de mogelijkheden en hun goede ervaringen. Daarna was er met een hapje en een drankje nog volop gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Een groepje buurbewoners nam spontaan het initiatief om regelmatig samen in het restaurant van De Posten te gaan eten.

hoko3b

De HOKO-buurt is zeer verheugd dat er vanuit het Wijkbudget voor Wesselerbrink een bijdrage is verstrekt voor het onderdeel van het programma bij De Posten. Het was een plezierige dag, maar het onderdeel bij De Posten ook buitengewoon nuttig.