Jan Winter: penningmeester met een missie

Jan Winter neemt de rol van penningmeester over van Janny Kolz. Hij is veel van plan. Maar: "ik wil niet als boeman door de tent gaan".

Vertel eens Jan, hoe ben je zo in de wijkraad verzeild geraakt?

Jan: “Ik heb vroeger vrijwilligerswerk gedaan in een slechthorendenorganisatie en in een hurenbelangenvereniging. Ook heb ik in het bestuur gezeten van het Brinkhoes aan de Wesselerweg. Ik las in de Brinkpraat dat de wijkraad mensen zocht. Zodoende ben ik er in gerold. De wijkraad vroeg mij om Janny op te volgen als penningmeester. In januari ben ik begonnen. Ik ben vroeger al eens penningmeester geweest, en vind het mooi werk om daar mee bezig te zijn. Dat wil niet iedereen.”

De wijkraad wordt financieel professioneler

De wijkraad besteedt zelf circa  € 14.000 per jaar: de helft aan de huur; de andere helft aan telefoon, internet, presentaties, een kerstcadeautje aan het eind van het jaar voor vrijwilligers, computers, cursussen, inkt, papier, postzegels, enzovoort. De financiële administratie van de wijkraad was tot nu toe op papier. Jan gaat het helemaal digitaal opzetten. Hij heeft iets moeite met horen, maar weet verdraaid goed waar hij heen wil en hoe.

Jan vertelt overtuigend: “We moeten leden meer betrekken bij het reilen en zeilen. We gaan met een begroting werken: we leggen schriftelijk vast wat we gaan uitgeven en waaraan. En ik ga een boekhoudprogramma gebruiken. Dan heeft iedereen te allen tijde inzicht hoe we er voor staan.”

“Aan het eind van het jaar maken we een financieel jaarverslag. Dat is belangrijk voor een organisatie. De cijfers van 2017 gebruiken we om de begroting van 2018 te bouwen.”

Heeft de gemeente om die verantwoording gevraagd?

“Nee”, antwoord Jan vreemd genoeg, “de gemeente heeft daar niet om gevraagd. Daar komen we zelf mee. Als er betalingen worden gedaan moeten ze onderbouwd worden, met afspraken die schriftelijk vastgelegd zijn. Wordt zakelijker. Ik wordt zo wel een beetje een strenge schoolmeester, maar wil niet als een boeman door de tent gaan.”

Als er betalingen worden gedaan moeten ze onderbouwd worden, met afspraken die schriftelijk vastgelegd zijn

“Daarnaast schrijf ik een financieel beleidsplan,” vervolgt de nieuwe penningmeester, “waarin het financiële pad voor de komende jaren wordt beschreven. En we gaan algemene financiële regels op papier zetten: wat kan er gedeclareerd worden en waaraan. Er komt ook een balans. Want je moet ook kijken naar bezittingen en schulden, en hoe ziet dat er op 31 december uit.”

Hoeveel tijd kost je dat?

Ik ben circa 12 uur per week kwijt, inclusief thuis werken.”

Hoe lang woon je in Wesselerbrink?

“Ik woon sinds 1970 hier (Brammelobrink) in het huis van mijn ouders. Later heb ik het van mijn ouders overgenomen.”

Wat vind je goed in de wijk, en wat kan er beter?

Mensen moeten meer naar elkaar luisteren. Kunnen meer voor elkaar klaar staan. De noaberschap is niet meer zoals vroeger. Mensen van een andere cultuur blijven soms meer in hun eigen gemeenschap. Ook nemen mensen minder gemakkelijk het initiatief om iets te organiseren. Op 20 mei is er een feest bij De Posten, met als doel om meer saamhorigheid in de wijk te krijgen.”

De noaberschap is niet meer zoals vroeger.

Nu je de gelegenheid hebt: wat zou je bewoners willen zeggen?

Daar denkt hij even rustig over na. “Ik heb het gevoel dat veel mensen negatief tegen de wijkraad aankijken. De wijkraad wil onderzoeken waarom zo weinig bewoners naar de openbare wijkbijeenkomsten komen.”

Maar een “raad” is toch suf, bureaucratisch, mensen achter een bureautje?

Jan gaat niet in de verdediging, maar redeneert nuchter: “Je moet het zien als wat de gemeente is op stadsniveau, dat is de wijkraad op wijkniveau. Het gaat om politiek. Bewoners zijn daar mede afhankelijk van. In meerdere organisaties  is het moeilijk om vrijwilligers te krijgen. Zoals bij een voetbalclub. Dat was ook op tv en in de krant. Wat mensen niet zien is dat het achter de gordijnen allemaal op dezelfde vrijwilligers neerkomt. Het zou toch mooi zijn als er meer mensen tijd in willen stoppen?!”

Waar kijk je naar uit dit jaar?

Dat we met de hele wijkraad een enthousiast team blijven vormen. Enthousiasme is belangrijk!”

Het wordt financieel een belangrijk jaar voor de wijkraad: een financieel beleidsplan, financiële regels, digitaal boekhouden, balans, financieel jaarverslag, en een begroting voor 2018. Geen klein klusje. Jan, we wensen je succes!