Plantenwand bij Zorgcentrum de Posten

In het kader van "Grijs, groen en gelukkig", een landelijk project geïnitieerd door het IVN, zijn op dinsdag 3 oktober bij Zorgcentrum de Posten diverse wandpanelen met groene planten gerealiseerd.

Op 5 oktober werden de plantenwanden onthuld tijdens een persbijeenkomst. Uiteraard onder het genot van gezonde hapjes en drankjes uit de eigen pluktuin.
Rick Hogenboom (directeur de Posten), Henk Abels (Waardigheid en Trots-Zinvolle daginvulling, de Posten), Peter Mol (IVN), Tia Hermans (coördinator Universiteit Wageningen, afdeling Alterra) en Rick van Geffen (Manager Woonzorg de Posten) zijn als sprekers vertegenwoordigd tijdens de persbijeenkomst.

Het Project

In Nederland worden meerdere zorgcentra vergroend: het gaat om fysieke vergroening binnen (plantenwanden, balkons), buiten (pluktuin, moestuin, wandelroute) en groene activiteiten/dagbesteding zoals o.a. biowalking, rolstoelpaden en het onderhouden van tuinen.
Uit steeds meer onderzoek blijkt dat natuur een positieve invloed heeft op het welzijn van ouderen.
Naast de Posten lopen er nog 12 projecten bij andere zorginstellingen en bedrijven.
Diverse partners zijn intensief bij dit project betrokken: o.a. Universiteit Wageningen (Alterra), Fytagoras BV (Leiden: metingen luchtkwaliteit) en Donkergroen (Hengelo: ontwerp, aanleg en onderhoud) werken hard om dit pilot project te realiseren.

De Posten is in 2016 als enig zorgcentrum in Overijssel, koploper en samenwerkingspartner van “Grijs, groen en Gelukkig” door het IVN gekozen.
De aftrap voor de pilot “Grijs, groen en gelukkig” vond op 11 oktober 2016 plaats bij de Posten, waarbij tevens ter nagedachtenis van wijlen directeur Willem Marcelis een passend eerbetoon plaatsvond. Nu, een jaar later, werpt de samenwerking de eerste vruchten af.

START PROJECT

Door de Universiteit Wageningen en Fytagoras in Leiden zijn ca. 85 planten onderzocht en getest, waarbij specifiek gelet is op de binnenklimaat verbeterende aspecten van de planten. Te denken valt bijv. aan: luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en thermisch comfort. Maar ook aan de mens is gedacht: sociale en psychische aspecten zoals concentratievermogen, vitaliteit, omgevingsbeleving en gezondheid spelen tevens een belangrijke rol.

Tia Hermans – Universiteit Wageningen

Tia Hermans: “Het duurt zeker 3 jaar voordat we de uiteindelijke resultaten kunnen zien, het eerste jaar (2016) zijn we vooral bezig geweest met het uitzoeken van geschikte locaties, want we moeten ook kunnen beschikken over controle- en testruimtes. Door 6-8 weken nulmetingen te verrichten met digitale sensors, kunnen we de ruimtes, luchtkwaliteit, aantal planten en plantensoorten bepalen. We houden daarnaast bijv. ook rekening met allergieën, het huidige binnenklimaat, kleurstelling, etc. Het luistert heel nauw per locatie, medewerkers en bewoners.
Als we de juiste samenstelling en combinatie hebben, dan begint de praktijkmeting, zoals nu bij de Posten”.

Bij de Posten zijn 2 testruimtes met plantenwanden gerealiseerd en 2 controle ruimtes zonder planten. Dagelijks worden op alle locaties door sensoren metingen in alle projectruimtes verricht en doorgestuurd naar Fytagoras, die de metingen vergelijkt.
Naast de digitale metingen worden ook periodiek het welbevinden bij patiënten, bewoners en medewerkers getest dmv vragenlijsten en (concentratie)testen.
Eind 2018 wordt verwacht genoeg gegevens te hebben en de resultaten te publiceren.

TOEKOMSTVISIE DE POSTEN

Dhr. Abels geeft in zijn toespraak aan, dat dit project helemaal aansluit bij de wensen van de Posten, (en daarbij ook het gedachtegoed van Willem Marcelis), die haar bewoners zinvolle dagactiviteiten wil laten beleven. Hiervoor is het programma Waardigheid en Trots-Zinvolle daginvulling opgezet. Een groen buitenleven is één van de thema’s naast muziek en bewegen waar de Posten haar bewoners van wil laten genieten. Dit gebeurt in samenwerking met vrijwilligers en mantelzorgers. De Posten is van plan binnenkort te gaan verbouwen, waarbij dit groenproject zeker een rol in gaat spelen.

ONTVANGST PROJECT DE POSTEN

Medewerkers zijn erg enthousiast en zetten zich in om nog meer te “vergroenen”. Ondertussen is er ook een groen balkon gerealiseerd en zijn er seizoens tafels gemaakt. 4 medewerkers in het bijzonder werden in het zonnetje gezet door Rick van Geffen, vanwege hun inzet: Ellen, Kim, Rachel en Marie-Louise kregen een IVN natuurboekje overhandigd en een koffer met materiaal om verder “hun” huiskamers samen met de bewoners nog groener in te kunnen richten.

Overhandiging van de IVN boekjes en koffers door Peter Mol aan de vier medewerkers
Mevr. de Jong, vertelt in geuren en kleuren hoe blij ze is met de plantenwanden

Tijdens de onthulling vertelt een bewoonster gepassioneerd over de mooie planten en bloemen aan de wand, hoe haar dit erg blij maakt. En natuurlijk wil ze ook graag even op de foto (samen met Marie-Louise).

 

 

De wanden zijn levende schilderijen: in een aluminium frame prijken diverse groene en bloeiende planten, elk speciaal voor de Posten geselecteerd. Elke plant heeft zijn eigen container.

We zullen de ontwikkelingen van dit prachtige project op de voet blijven volgen.

zie tevens:
Grijs, Groen en Gelukkig-IVN

IVN-Samen Verbinden