Redactie gaat samenwerken met commerciële uitgever

Na 45 jaargangen stoppen vrijwilligers van onze redactie met het zelfstandig uitbrengen van de Brinkpraat. Het bedrijf BBProductions neemt een deel van het werk over. Onze vrijwilligers blijven artikelen aanleveren.

Laatste

Deze dagen valt de zomereditie van de Brinkpraat op de deurmat bij alle bewoners van Wesselerbrink.  Het is de laatste die geheel zelfstandig door vrijwilligers is uitgegeven. Vier keer per jaar werd er weken lang hard gewerkt om een puik resultaat te leveren. Maar… het was niet genoeg.

Wat is er gebeurd?

De redactie vraagt elk jaar wijkbudget aan voor de krant en voor de digitale media. De laatste jaren ontstond er rumoer tijdens de publieke presentatie van deze aanvraag.

Bewoners vonden dat de krant te weinig actueel nieuws bevat, doordat het maar 4 keer per jaar uitkomt. Sommigen vonden ook dat de kosten niet in verhouding staan tot het totale wijkbudget. Ook hielden klachten aan van bewoners die de krant nauwelijks ontvangen.

De krant kost het meest; digitale media kosten weinig. Hieronder zie je de begrote uitgaven van 2018; daarvan kan ca. € 1700 met advertentie-opbrengsten worden betaald.

Begroting van de Redactie Wesselerbrink voor 2018

Commerciële partij

Dit jaar gebeurde er nog iets bijzonders: een commerciële organisatie deed een alternatief voorstel om een Enschede Zuid Journaal in Wesselerbrink uit te brengen. Tegen lagere kosten, en niet 4 maar 10 keer per jaar.

Het gaat om het Enschedese bedrijf BBProductions. BB staat voor Bezige Bert. Dit bedrijf geeft de laatste jaren de krant Om de Hoek Gekeken uit in Helmerhoek.

Hoe nu verder?

De redactie bedacht met het wijkraadbestuur drie mogelijkheden.

 1. De redactie gaat zelfstandig 10 kranten per jaar leveren tegen lagere kosten.
 2. De redactie brengt zelfstandig een Brinkpraat-katern uit, en laat die drukken en verspreiden door BBProductions als onderdeel van Enschede Zuid Journaal.
 3. De redactie levert losse artikelen. BBProductions plaatst die in een Brinkpraat-katern, en verspreidt dat als onderdeel van Enschede Zuid Journaal.

De 1e optie zou te veel werk betekenen voor het kleine aantal vrijwilligers. Het lukte de laatste jaren bovendien niet om meer vrijwilligers aan te trekken.

De 2e optie was onbespreekbaar voor de vrijwilligers die de krant de laatste jaren uitgeven. Met deze optie zouden werknemers van BBProductions betaald krijgen voor werk van onbetaalde vrijwilligers.

De 3e optie bleek de beste vorm van samenwerking: de Redactie Wesselerbrink laat de advertenties en het drukken en verspreiden van de krant over aan BBProductions. In een gezamenlijke redactievergadering wordt telkens de samenstelling van de katern besproken. De eindredactie ligt bij BBProductions. Sommige vrijwilligers konden zich hier niet in vinden; zij zijn helaas gestopt.

Nieuwe krant vanaf september 2018

Voor bewoners en organisaties verandert er weinig. Vanaf september komt er 10 keer per jaar een Enschede Zuid Jounaal uit in de wijk. Daarin zit een katern Brinkpraat.

Iedereen kan als vanouds kopij leveren aan Redactie Wesselerbrink via redactie@wesselerbrink.com. De redactie zorgt voor publicatie:

 • in de krant,
 • op website www.wesselerbrink.com,
 • op Facebook en
 • op de infoschermen in het winkelcentrum.

Zin om mee te helpen? Check onze vacatures!

Vrijwilligers bedankt

De Brinkpraat is van 2012 tot juli 2018 uitgebracht door veel redactieleden. De wijkraad dankt hen voor hun geweldige inzet en het fantastische resultaat. De belangrijkste noemen we hieronder:

 • Greet Roelfsema: redacteur vanaf 2012 en hoofdredacteur vanaf 2014
 • Janny Kolz: hoofdredacteur van 2012 tot 2014
 • Theo Hogers: redacteur van 2012 tot 2016
 • Eva Kraan: redacteur vanaf 2016

Daarnaast leverden veel mensen hand- en spandiensten, waaronder:

 • Johan Bruinsma: foto’s
 • Ineke Niemeijer-Hagemeijer: foto’s
 • Robert Vroegindeweij: layout vanaf eind 2017
 • Rob Hasselman: illustraties vanaf eind 2017