Radiocontact met scouts over de hele wereld

Dit weekend doen de scouts van Scouting Nanne Zwiep uit Enschede weer mee aan Jamboree on the Air (JOTA). Een grote zendmast is al opgetuigd in het bos tussen Wesselerbrink en Helmerhoek.

Van Scouting Nanne Zwiep

De JOTA is het grootste jaarlijkse wereldwijde Scoutingevenement. In het JOTA-weekend maken bijna 1,5 miljoen scouts uit zo’n 160 landen met behulp van zendapparatuur radiocontact met andere scouts over de hele wereld. Tijdens deze verbindingen wordt allerlei informatie uitgewisseld. Over Scouting, maar ook over allerlei onderwerpen die de kinderen en jongeren bezig houden. Zo worden er vele leuke,  interessante maar vooral gezellige contacten gelegd. Zowel dichtbij als ver weg. In vorige jaren maakten onze scouts groep verbindingen met scouts in binnen- en buitenland. Vaak in Europa, maar er waren ook leuke contacten met Amerika en Azië.

Het jaarlijkse JOTA-weekend begint vrijdagavond om 22:00 uur en gaat ononderbroken door tot zondag 13:00 uur. Zoals altijd pakken de scouts van Scouting Nanne Zwiep de zaken weer groot aan. Bij hun clubgebouw aan de Rondemaatweg wordt een heel “antennepark” van allerlei, vaak zelfgebouwde, antennes geplaatst. Een aantal antennes vindt een plek op een zelfgebouwde houten toren. De bouw daarvan is dinsdag 16 oktober al begonnen.

De Jota is mogelijk doordat de scouts samenwerken met plaatselijke zendamateurs. Zij stellen hun apparatuur, materialen en kennis beschikbaar. Een aantal scouts heeft inmiddels zelf ook een zendmachtiging. De zendamateurs openen de verbindingen op de korte golf en de 2‑meterbanden, waarna de scouts het gesprek overnemen. Ook wordt er gewerkt met SSTV. Dat is het verzenden van foto’s via een radioverbinding.

Op zaterdag 20 oktober worden voor de jongere scouts van 4½ tot 15 jaar activiteiten op het gebied van zenden, techniek en communicatie georganiseerd. Natuurlijk mogen de kinderen via de zender hun ervaringen uitwisselen met andere scouts, ergens in Nederland of daarbuiten.  Zaterdagavond wordt er voor de jongerengroepen vanaf 15 jaar een groot spel georganiseerd, waarbij groepen scouts met gebruik van GPS-apparatuur opdrachten moeten uitvoeren.

Foto’s: Scouting Nanne Zwiep

Lees ook: