Hitsig – Prikkelpraat

Kestman, Nanna! De ‘r’ blijft moeilijk voor de kleine meid, maar och, we begrijpen elkaar prima. We genieten van alle versierselen terwijl we naar haar ouderlijk huis lopen. Heel veel lichtjes in allerlei kleuren, verlichten verschillende soorten en maten kerstbomen. Rendieren te kust en te keur. Goofy, Pluto, Donald Duck en zelfs een coca-cola truck bovenop een afdakje. Dit alles schitterend in de mooie blauwe ogen van het kleine elfje aan mijn hand.

GENIETEN met hoofdletters, maar toch met een randje… Want net als met Sinterklaas is er weer een groepje ‘niet’ genieters, mensen die zichzelf kritisch noemen en het zogenaamd opnemen voor een minderheid. Och toch wat zijn we weer goed bezig met zijn allen.

Sinterklaas mag namelijk niet meer in zijn hoedanigheid als man verschijnen, zelfs niet als vrouw, het moet neutraal. Eigenlijk moet elk beroep eindigend op ‘man’ anders genoemd worden. Net als met energie, niks erin en niks eruit, zo ‘zuunig’ mogelijk, maar zo af en toe een raam open zetten geeft een frisse wind, toch? Wat hebben we genoten van de MinnieMousePiet en de DiscoPiet, nieuwe verschijningen die ook deze generatie weten te boeien.

Misschien is in de toekomst een andere uitgang de oplossing: ‘ig’ voor: is genderneutraal. Sinterklazig, Kerstig, Paashazig, Hoppig, Barsig, Brandwerig, Groenterig, Raadsig, Bazig, Koortsig, Kunstig, Dienstig, Dorstig en ga zo maar verder. Over de hele wereld gezien zou dit ideaal zijn, niks geen gezeur meer over discriminatie. Elk beroep met uitgang ‘man’ wordt ‘ig’.  Wat moeten we in vredesnaam nog meer doen tegenwoordig om het iedereen naar de zin te maken? Gaan we niet te ver? Misschien toch een klein probleem met de verkiezingen in Amerika als elke Hitman ineens Hitsig wordt… Yes we can!!

Nanna