Iedereen kent Roy en Roy kent iedereen

Roy Roode is de beheerder van de Magneet. Dat is hij al negen jaar, maar na wat gedoe het afgelopen jaar is het nu officieel: Roy mag blijven!

Foto: Roy achter de bar bij de grote zaal

Roy heeft 15 vrijwilligers waarvan sommigen al meer dan 30 jaar vrijwilliger zijn. Roy is elke dag op de Magneet aanwezig. Maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur en vrijdags tot 12.00 uur, al wordt dat vaak wel iets later maar dat vindt hij niet erg. Het leukste is, zegt Roy, dat mensen tevreden zijn en weer terugkomen. Roy heeft veel plezier in zijn werk en zeker nu er een frisse wind waait die zorgt voor nieuwe ontwikkelingen. Er komen bijvoorbeeld veel nieuwe vaste huurders. Ambtenaren, de politie, wijkteams, jongerenwerkers en natuurlijk de redactie van de wijkkrant.

Mijn gesprek met Roy wordt een aantal keren onderbroken door mensen met vragen en Roy weet overal antwoord op. Roy weet alles. Met zoveel mogelijk gebruikers onder een dak wordt het wijkcentrum een wijkcentrum zoals een wijkcentrum bedoeld is. Het belangrijkste van een wijkcentrum is dat het gebruikt wordt. Liever te veel dan te weinig. En dat mensen steeds weer terug komen. Om een praatje te maken, om er even uit te zijn of om de hulp te vinden die ze nodig hebben.

Met zoveel mogelijk gebruikers onder een dak wordt het wijkcentrum een wijkcentrum zoals een wijkcentrum bedoeld is

‘s Morgens komt Roy op de scooter naar de Magneet. Op die manier heeft hij al heel veel mensen gegroet voor hij op zijn werk is. De postbode, iemand van het Leger des Heils, de politieagent of een wijkbewoner. Iedereen kent Roy en Roy kent iedereen. Hij opent het pand, zet de kachel aan, vult het koffieapparaat, hij zuigt stof, maakt de toiletten schoon, maakt de ruimtes klaar, sorteert de post en maakt een rondje rond het gebouw. Hij ontvangt bezoekers en begeleidt hen waar nodig. Samen met de vrijwilligers zet hij koffie en thee klaar, doet de administratie, neemt de telefoon aan en doet de reserveringen. Dan weer een rondje om de tafels zo te zetten zoals de volgende gebruiker dat graag wil. Vegen en overleggen over de volgende dag. Met af en toe een bespreking en tussendoor is Roy een luisterend oor voor wie maar wil of daar behoefte aan heeft. En dan is het tijd voor de lunch. Roy vertelt ook dat hij elke dag wel iets te eten krijgt van de gebruikers van de Magneet. Een visje, een plakje cake, een tompouce, baklava, blokjes kaas met augurk, fruit.

Wat Roy ook zo fijn vindt aan zijn werk is dat iedereen welkom is en dat iedereen met elkaar omgaat. Waar je ook vandaan komt of wat voor geloof je ook aanhangt. Roy zijn kantoor is de eerste deur links en als hij daar even niet is komt hij eraan.

Dan komt Ben van Klingen langsgereden en roept naar mij: “Roy is de beste huismeester van heel Enschede!” En daar sluit ik mij helemaal bij aan!

Jet  Broekstra

Roy is bereikbaar op:
tel. 06 1365 8062
e-mail r.roode@enschede.nl