Crime scene – Prikkelpraat

Het is heerlijk weer. We gaan een rondje doen en op de terugweg even langs de speeltuin. Lieveke heeft sinds kort een bike. Man o man, wie dat ding heeft uitgevonden… Onverantwoord hoe hard zo’n klein ding daarop weg kan racen. De eerste keer heb ik me daar flink op verkeken en kostte me het rennen. Ik kwam adem tekort en zag sterretjes. Ik weet het: flutconditie. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, we hebben nu een plan. In het park op de bike crossen, buiten het park zachtjes naast me. Niet luisteren is inleveren. Dat werkt want ons Lieveke heeft een broertje dood aan lopen.

Dus op naar het park om de eerste energie er uit te persen. We kunnen niet ver, want een rood lint houdt ons tegen. Eindje naar links… weer een rood lint. Nog een rood lint, plaats delict. Ik kijk goed en ja hoor, daar gaan ze, in colonne, de eikenprocessierups. Wat zijn het er veel dit jaar, men vreest een explosie. Stilletjes bewonder ik het gedrag van deze kleine beestjes die in een golvende ‘follow the leader’ beweging van onderaan de stam naar boven bewegen. Ik maak snel een foto en laat het op gepaste afstand aan Lieveke zien.

Hoe moet dat nu straks met de VIVA?

Via een omweg komen we bij de speeltuin, maar ook daar zijn de rode linten. Hoe moet dat nu straks met de VIVA? We houden van de natuur, dus ook van rupsen, maar dit is iets teveel van het goede. We hoeven de natuur niet eens terug te geven, het wordt geëist, daar zorgen deze rupsen wel voor. Zetten we een stap op hun grond dan worden we meteen bestraft met jeukende bulten, benauwdheid en zere ogen.

Wij, Wesselerbrinkers zijn zo trots op ons park, onze mooie groene wijk, de bomenrij in het midden van de Broekheurnering. En nu? Alles zit vol met deze verschrikkelijke rupsen en wat hebben we er aan? Niks, helemaal niks, het worden niet eens mooie vlinders, maar nachtvlinders. En weet je wat het ergste is? Vanuit België komen Beukenprocessierupsen. Weet je wel hoeveel beuken er in onze wijk staan? Hoeveel wij ook van de natuur houden, het moet niet uit de hand lopen. Straks moeten wij in een cocon om ons te beschermen tegen de natuur. Help ons, gemeente Enschede, het loopt hier in Zuid wat uit de hand. In colonne wel te verstaan.

Nanna
Foto: Creative Commons

Wil je ook een verhaal / ergernis of gewoon een gedachte kwijt, maar vind je het moeilijk om het kort en krachtig onder woorden te brengen? Mail naar Nanna en ze maakt er een statement van. Ook gewoon een gezellig mailtje is van harte welkom. Mailadres: nannaprikkelpraat@gmail.com