File.

File

Bij het lezen van de titel gaan waarschijnlijk bij iedereen de nekharen al rechtop staan.

Zeg nou eerlijk, wie heeft er geen hekel aan in de file staan. Iedereen toch zeker, vooral als je ziet dat jouw rij helemaal stil staat en de rijen naast je flink beginnen op te schieten. Wat ga je doen: geduldig wachten, sneacky proberen in te voegen, of over de vluchtstrook met je alarmlichten aan? Alle drie de opties hebben voor en tegens, maar met behulp van ‘het elkaar wat gunnen’ moeten wij toch in staat zijn heelhuids en met niet teveel vertraging thuis te komen

Nu zullen jullie denken: wat heeft dat in vredesnaam met de Wesselerbrink te maken? Nou, heel erg veel als je de rij wachtende mensen bij een kassa vergelijkt met eenzelfde file. Wij zijn in ons winkelcentrum momenteel ‘gezegend’ met 3 flinke supermarkten: de Jumbo, de Aldi en de Lidl. Je zou denken ruimte genoeg en weinig last van opstoppingen, maar eigenlijk heb ik bij allemaal wel eens in de file gestaan. Meestal zonder problemen en lost het zich vanzelf op. Toch wil ik jullie graag iets voorleggen,….. lees het en bedenk bij jezelf of je dit zou tolereren of zou je er wat van zeggen? Ik betrap me er zelf op dat, als ik Lieveke bij me heb, ik eigenlijk discussies uit de weg ga, maar ben ik alleen dan neem ik waar ik recht op heb. Wat doen jullie?

Situatie 1: met dochterlief boodschappen halen. Er worden net croisantjes bijgevuld, dus ik moet even wachten. Zij gaat vast naar de kassa waar een lange rij voor staat. Als ik arriveer is ze bijna aan de beurt. Ik loop langs de rij en samen leggen we de boodschappen op de band. Opmerking: “Zo, dat scheelt ruim een kwartier wachten,… handig hoor, iemand anders je broodjes laten afrekenen” Zeg je iets of zeg je niets??

Situatie 2: voor me is een mevrouw aan het afrekenen, maar er is iets mis. De filiaalmanager wordt gebeld en iemand om een kassa bij te draaien. Tegen mij wordt gezegd dat ik alvast bij de andere kassa mag gaan staan omdat het wel even gaat duren. Een mevrouw van helemaal achteraan de rij neemt een sprintje en is me voor. Zeg je iets of zeg je niets??

Situatie 3: je komt aanlopen en ziet dat het bordje ‘mijn collega helpt u graag aan de andere kassa’ op de lopende band staat. Je sluit aan bij de lange rij wachtenden. Een meneer met een hele volle kar begint bij de sluitende kassa zijn boodschappen uit te pakken. De kassiëre vraagt hem of hij het bordje achter hem neer wil zetten voor de volgende die aansluit. Zeg je iets of zeg je niets??

Alledrie situaties zijn uit de afgelopen week, niet allemaal betrof het mezelf, maar ik was erbij, heb het gezien en gehoord. Is dit jullie wel eens overkomen? Ik bedoel niet dat je moet wachten omdat het kassarolletje op is of zoiets, maar gewoon een oneerlijke situatie die je het gevoel geeft dat je helemaal alleen staat en niemand je helpt. Vinden jullie ook dat de cassiëres zich daarin mogen mengen en niet over zich hoeven te laten lopen? Shoppen leuk? Nee echt niet, soms denk ik wel eens dat het veel handiger zou zijn om alles maar online te bestellen. En dan maar hopen dat de bezorger niet in de file staat.

Nanna

 

Een gedachte over “File.

  1. Boodschappen doen is ook niet mijn favoriete bezigheid o.a. door ervaring met bovenstaande situaties. Supermarkten beseffen nog steeds niet dat de caissières een belangrijke rol kunnen spelen om ergernissen bij de kassa te voorkomen.
    Mijn vaardigheden als coach geweldloze communicatie komt vaak goed van pas tijdens het shoppen.

    Situatie: Kan gebeuren dat je iets vergeet en het nog snel ff ophaalt. Heb ik ook weleens. Je hebt klanten die alvast in de rij staan en de ander de winkel in stuurt voor de boodschappen. Vind ik niet kunnen.
    Situatie 2: Mensen zijn niet allemaal heel beleefd opgevoed. Daarom vind ik dat de caissière heel duidelijk moet maken dat de eerstvolgende in de rij ook als eerste wordt geholpen en niet de meest snelle en a-sociale klant. Duidelijkheid.
    Situatie 3: Ook hier moet de caissière de regie in handen nemen. De klant beleefd verwijzen dat de kassa gaat sluiten en hij de boodschappen elders moet afrekenen.

Reacties zijn gesloten.