Hoe een waterbak een prachtige bloembak is geworden

aan de rand van de vijver bij de fontein Broekheurnering

De opzet was dat er water in de bak zou komen (een soort vijvertje). Een pomp die het water vanuit de vijver de bak in pompte. Als het water een bepaald niveau had bereikt stroomde het via een klep weer de vijver in. Dan zag men aan de zijde van de vijver een waterval. De pomp was in combinatie met de fontein. Helaas is de pomp kapot gegaan en heeft het jaren lang stil gestaan.
De fontein is in ere weer herstel en is een prachtige blikvanger geworden.
Door kostenbesparing is er geen pomp aangeschaft die ook de waterval kan bedienen en bleef de waterbak leeg, wat geen fraai gezicht was.
Er is toen besloten om van de waterbak een bloembak te maken met als beplanting : Prairie- beplanting.
In de bak is eenĀ  drainage buis gelegd (om te voorkomen dat het te nat zou worden) er werden verschillende lagen grond in aangebracht en vervolgengs een laag van 8 cm granulaat.
Daarna heeft de firma Lageschaar en ondergetekende een aantal vaste planten uitgekozen om tot een mooi geheel te komen.
Deze evenwichtige combinatie van langbloeiende vaste planten en siergrassen, zorgen voor een kleurrijke bloembak die weinig onderhoud nodig heeft.
Enkele soorten vaste planten zijn: Aquilegia, Iris, Savia, Echinacea, Centranthus, Achillea, Liatris, Kautia, Aster enz en siergrassen.
Ons onderhoudsbedrijf en de medewerkers van de kinderboerderij geven regelmatig water om de bloemen prachtig te laten bloeien.

Het is echt de moeite waard om de combinatie fontein en de prachtige bloembak eens te bewonderen.

Tonnie Loevering