Snackbar Het Bijvanck

Redactiecollega Jet probeert de zelfgemaakte patat bij Snackbar Het Bijvanck, en prijst Joop en Hillie de hemel in.

Loop maar door naar de keuken”, zegt Joop als ik met mijn zoon, een echte patatkenner, op maandag om een uur of zes ‘s avonds binnenkom. Hillie staat in de keuken uien te snijden. Aardappels schillen had ik gedacht maar dat doen ze ‘s ochtends. Samen met de twee dochters worden er dan zo’n 100 à 125 kilo aardappels geschild. Ik word gelijk uitgenodigd om dat de volgende ochtend mee te maken. Verse uien, verse patat, en dat proef je. De lekkerste patat tot nu toe in Enschede Zuid. Er komen zelfs mensen vanuit Glanerbrug hierheen vanwege de patat.

Hillie verteld over de zaak. Joop is meer dan 35 jaar geleden in de snackbar begonnen die toen nog van de gebroeders Blauw was. In 2001 hebben zij de zaak overgenomen en hebben het heel gezellig. Maar Hillie vertelt ook dat er vroeger veel meer mensen in de wijk woonden. De wijk zou gerenoveerd worden, dat wisten ze. Ze wisten alleen niet dat veel gesloopt en veel ruimer herbouwd zou worden. Ruimte voor de bewoners is natuurlijk fijn maar betekent ook minder klanten voor Hillie en Joop. Veel aandacht gaat naar het in verbouwing zijnde Winkelcentrum Zuid. Winkelcentrum Het Bijvanck blijft helaas een beetje achter. Gelukkig is er sinds een tijdje ook weer een supermarkt naast de snackbar.

Hillie begint ‘s ochtends met het vegen van het stoepje en Joop houdt de bloembakken bij. Daarvoor haalt hij de tuinslang tevoorschijn die dezer dagen niet alleen voor de bloemen wordt gebruikt. In deze zeer warme week – het is nog geen schoolvakantie – komen er in het kader van de beroepenweek op de basisschool in een paar dagen tijd 150 leerlingen langs en zij die willen worden nog even natgespoten door Joop. Alle kinderen mogen ook nog zelf hun ijsje draaien. Dat tekent de sfeer bij snackbar Het Bijvanck. Na het stoepje vegen begint het schillen. De hele familie helpt mee. Zo’n 18 emmers vol worden er gemiddeld geschild. Muziekje erbij en een beetje met de heupen wiegen. Meegezongen wordt er dan weer niet omdat Joop vroeger twee weken bij het kerkkoor heeft gezeten voordat ze vroegen of hij daar alsjeblieft mee op wilde houden, verteld Hillie.

Snackbar Het Bijvanck is alle dagen van de week open. En er wordt dus ook alle dagen van de week geschild. Hillie hoopt op een weekje vrij deze zomer. Hillie staat in de keuken; haar moet je niet in de snackbar zetten verteld ze want dat kan ze niet, dan laat ze van alles vallen. Hillie heeft voordat ze de snackbar overnamen altijd in de keuken bij De Posten gewerkt. Als je de volgende keer patat wilt halen denk dan eens aan Joop en Hillie, heerlijke patat en een hartelijke ontvangst en voor je het weet weet Joop waar je van houdt. Wienerschnitzel, milkshake of kipfrikandel maar natuurlijk de heerlijke zelfgemaakte patat!

Als ik weer weg wil wijst Joop mij nog even op een grote foto aan de muur. Hij is afgelopen week 61 jaar geworden en hij mocht op de motor op het circuit van Assen. Af en toe op de motor, Joop, en als het maar gezellig is, Hillie. Ze gaan nog wel even door.

Jet Broekstra

6 gedachtes over “Snackbar Het Bijvanck

 1. Wat leuk dat jullie het weer goed doen met de zelfgemaakte patat. We komen binnenkort langs om te proeven Henny du ik kan dat niet meer zoals je weet of je moet gepureerde patat uit vinden. Maar wie weet waar jullie voor in staat zijn.
  Liefs van Ine en Henny Brouwer ????

 2. We wonen nu een jaar in Enschede, kwamen met verhuizen erachter dat er een snackbar in de buurt zat.
  Eten gehaald, met zn alle lekker van gegeten.
  En willen niet meer anders, super goed.
  En de mensen zijn top, super gezellig.
  Hoop er nog heel lang te mogen komen.
  Gr Nancy en Arno

 3. Lekkerste patat in Enschede!
  Voor ons een stukje rijden maar dat hebben wij er voor over vanuit Glanerbrug.

Reacties zijn gesloten.