Bijvank meest waterbestendig in Enschede

Het is bijna klaar. Met de aanleg van de op één na laatste wadi is Het Bijvank de meest waterbestendige buurt van Enschede geworden.

Nu loopt er een brede strook met vijf geschakelde wadi’s als een groene as door de buurt. Het hemelwater van de brinken eromheen loopt via putten en door de goten in de straten naar die groenstrook, waar het in de bodem gaat en – als er te veel is – geleidelijk via de wadi’s wordt afgevoerd naar omliggende vijvers en ander oppervlaktewater.

 

Vanaf de platte daken gaat het hemelwater via aparte buizen naar deze putten die met blauwe stenen omringd zijn . Hier komt alleen water uit , dus het is niet wenselijk daar een emmer vuil water in te dumpen want dan komt het in de wadi . Vroeger ging dit hemelwater via het riool naar de waterzuivering , maar in deze situatie blijft het in de grond .

 

Hier zie je hoe de wadi is aangelegd  , eerst een grote sleuf dan speciaal doek , daarin hydrokorrels met daaroverheen speciale grond die het water sneller doorlaat .

 

 

 

 

En hier zie je de werking .   Bij heftige regen en drie dagen later .