Scouts Nanna Zwiep met 62e Jota de wereld over

In het weekend van 18 tot en met 20 oktober aanstaande doen de 160 scouts van Scouting Nanne Zwiep uit Enschede mee aan de 62e Jamboree on the Air (JOTA). De JOTA is een wereldwijd Scoutingevenement dat bol staat van communicatie en techniek.

De JOTA is het grootste jaarlijkse wereldwijde Scoutingevenement. In het JOTA-weekend maken bijna 1,5 miljoen scouts uit zo’n 160 landen met behulp van zendapparatuur radiocontact met andere scouts over de hele wereld. Tijdens deze verbindingen wordt allerlei informatie uitgewisseld. Over Scouting, maar ook over allerlei onderwerpen die de kinderen en jongeren bezig houden. Zo worden er vele leuke,  interessante maar vooral gezellige contacten gelegd. Zowel dichtbij als ver weg. In vorige jaren maakten onze scouts groep verbindingen met scouts in binnen- en buitenland. Vaak in Europa, maar er waren ook leuke contacten met Amerika en Azië.

 

 

 

 

 

 

Het jaarlijkse JOTA-weekend begint vrijdagavond om 22:00 uur en gaat ononderbroken door tot zondag 13:00 uur. Zoals altijd pakken de scouts van Scouting Nanne Zwiep de zaken weer groot aan. Bij hun clubgebouw aan de Rondemaatweg bij de Helmerhoek wordt een heel ‘antennepark’ van allerlei, vaak zelfgebouwde, antennes geplaatst. Een aantal antennes vindt een plek op een zelfgebouwde houten toren. De bouw daarvan is dinsdag 15 oktober al begonnen.

De Jota is mogelijk doordat de scouts samenwerken met zendamateurs van de Vereniging Radio Zend Amateurs. Zij stellen hun apparatuur, materialen en kennis beschikbaar. Een aantal scouts heeft inmiddels zelf ook een zendmachtiging. De zendamateurs openen de verbindingen op de korte golf en de 2‑meterbanden, waarna de scouts het gesprek overnemen. Ook wordt er gewerkt met SSTV. Dat is het verzenden van foto’s via een radioverbinding.

Op zaterdag 19 oktober worden voor de jongere scouts van 4½ tot 15 jaar activiteiten op het gebied van zenden, techniek en communicatie georganiseerd. Natuurlijk mogen de kinderen via de zender hun ervaringen uitwisselen met andere scouts, ergens in Nederland of daarbuiten.  Zaterdagavond wordt er voor de jongerengroepen vanaf 15 jaar een groot spel georganiseerd, waarbij groepen scouts met gebruik van GPS-apparatuur opdrachten moeten uitvoeren.

  • De pers is van harte welkom bij de JOTA-activiteiten in en rond ons clubgebouw. Graag nodigen wij u uit om een kijkje te komen nemen en/of een foto te maken. Neem vooraf even contact op voor een goed moment. Met name op zaterdag 19 oktober zijn er veel activiteiten.

 

  • Voor meer informatie over de JOTA kunt u bellen met onze JOTA-coördinator Harold Dijkstra. Zijn telefoonnummer is (053) 4761727. Tijdens de JOTA zijn wij bereikbaar op telefoonnummer (06) 3383 4553.

 

  • Meer informatie vindt u ook op onze website nannezwiep.nl. Een link naar de JOTA-pagina staat op onze homepage.

 

  • Voor algemene inlichtingen over onze groep kunt u terecht bij mevrouw Bep Dijkstra, telefoonnummer (053) 4762588. Of mail naar info@nannezwiep.nl.

 

  • Adres clubgebouw:

Rondemaatweg 85

Enschede

 

  • Het clubgebouw is bereikbaar via de Broekheurne-Ring, afslag Mediant/Helmerzijde. Ga nog vóór de parkeerplaats van Mediant rechtsaf de Rondemaatweg in. Volg de pijlen.