Levensechte brandoefening Winkelcentrum Zuid

Voor mensen die afgelopen zondag in Winkelcentrum Enschede Zuid aan het winkelen waren, was het af en toe schrikken. Een bezoekster met brandwonden op haar armen rent schreeuwend naar binnen. Een beveiliger haast zich naar de dame en schiet haar te hulp. Het blijkt onderdeel te zijn van een brandoefening.

Tijdens de oefening werd de bedrijfshulpverlening (BHV) en de beveiliging van het winkelcentrum op paraatheid getoetst. Ronald Barelds van Vishandel JeMaatje vertelt: “Bij ons als winkeliers staat de veiligheid van onze bezoekers voorop. Het is daarom essentieel dat de hulpverleners en de beveiliging goed op elkaar ingespeeld zijn en als dat nodig is, snel in actie te komen.”

Onverwacht brandalarm

De oefening werd opgezet en uitgevoerd samen met Brandweer Twente. Tijdens de evaluatie van de vorige oefening gaat onverwacht het brandalarm af. Met veel gesis gaan de rookluiken van het winkelcentrum open en via de portofoon is te horen dat er brand is bij Jumbo. Het tienkoppige BHV-team heeft kort overleg en haast zich naar de bron van de brand. In een mum van tijd is de supermarkt ontruimd en staan alle klanten buiten.

 

 

“Een mooie prestatie”, zegt Jan Sander van Brandweer Twente, “We proberen crisissituaties zo echt mogelijk na te spelen. Mét bezoekers, wat vaak het lastigste is. Hoe handel je als je winkel vol bezoekers staat? Hoe krijg je dan iedereen snel naar buiten?”. De meeste bezoekers werken echter mee en hebben begrip dat de oefening plaatsvindt. Een enkeling is geïrriteerd. maar uiteindelijk werkt iedereen mee. Als blijk van waardering wordt elke bezoeker getrakteerd op een gebakje. Zo komt er op ieders gezicht weer een glimlach te staan.

 

 

Veiligheid bezoekers staat voorop

“Het is niet helemaal duidelijk of een winkelcentrum verplicht is een BHV-team te hebben”. vertelt veiligheidscoördinator Henk-Jan van der Holst. “Maar onze eigenaren, winkeliers en centrummanager hebben ervoor gekozen om wél een eigen BHV-organisatie op te zetten. De veiligheid van onze bezoekers staat immers voorop.” Sinds een aantal jaren heeft winkelcentrum Enschede Zuid dan ook een eigen BHV team, een ontruimingsplan, BHV-middelen, portofoons en niet te vergeten Automatische Externe Defibrillators (AED’s). In elke hoek van het winkelcentrum is er één te vinden. “Veel meer dan nodig”, zegt Van der Holst, “maar dan hebben we in nood altijd één binnen handbereik”.