Graffiti langs de Broekheurnerrondweg

Honderden fietsers en automobilisten gaven een duim omhoog terwijl de graffitikunstenaar bezig was. Dit is misschien wel het mooiste transformatorhuisje van Twente.

Het idee leefde al een tijdje in Wesselerbrink: maak de wijk mooier door transformatorhuisjes en -kastjes op te vrolijken met graffiti. Eind 2020 besloot de wijkraad dit te financieren. Dat was mogelijk omdat bewoners dat jaar door Corona minder geld hadden aangevraagd voor andere initiatieven.

De meest opvallende huisjes en kastjes in de wijk kwamen in aanmerking voor een upgrade – ook het huisje “Mariendaal 53a” aan de Broekheurnerrondweg, een echte blikvanger. Het was net als andere huisjes een magneet voor graffiti-tags:

De buurtcommissie van de straat Mariëndaal pakte het aanbod van de wijkraad op en vond zelf een geschikte graffitikunstenaar: Bram Terhürne. De opdracht: maak er een kunstwerk van dat past in de buurt Eikendaal. Geen doorsnee graffiti-werkje maar een klein pareltje langs de drukke Broekheurnerrondweg.

Griz-One

Enschedeër Bram (28) is een bekende in de scene. Hij houdt zich al 13 jaar bezig met graffiti onder de naam Griz-One. Maar illegale tags van hem zul je nergens aantreffen; aan bombing doet hij niet. Bram heeft er zijn werk van gemaakt, als zelfstandige met zijn eigen bedrijfje Caps and Needles.

Enerzijds zet hij tatoeages in tattooshop Inkognito in Oldenzaal. Anderzijds maakt hij graffiti-pieces in opdracht (een cap is een spuitmondje voor een spuitbus). Zijn stijl is New Skool, voor tatoeages en graffiti. In Enschede tref je zijn graffiti-muren onder andere aan bij de Christelijke Jeugdorganisatie in het Van Heek Park, en ook op muren bij mensen thuis.

De tag van Bram: Griz-One

Gewapend met 62 spuitbussen was hij 4 dagen bezig op het grasveld tussen Mariëndaal en Broekheurnerrondweg. Eerst bracht hij een donkere verflaag aan als ondergrond. Daarna tekende hij lichtjes de contouren van het ontwerp. Om te voorkomen dat het zwarte vlak ‘s nachts door crossers zou worden overgespoten zette hij er tijdelijk “no bombing please” op.

Wat zien we eigenlijk?

Bram: “Het ontwerp is geheel voortgekomen uit het gesprek dat we vooraf gehad hebben. De speerpunten die ik daaruit heb gehaald zijn: het moet passen in de omgeving, te maken hebben met de wijk en niet aantrekkelijk om tags op te zetten. De kleuren gaan mooi op in de omgeving zonder dat het “druk” oogt. Om dit te vermijden heb ik gekozen voor natuurlijke kleuren en tinten, zodat het niet schreeuwerig word.”

Bijen staan symbool voor kracht en teamwork

“De onderwerpen slaan weer op de straat: ‘de achtertuin van Mariëndaal’ heb ik hiervoor als uitgangspunt genomen. Vandaar de vogelhuisjes en het koolmeesje. De eikenbladeren slaan dan weer op de buurt Eikendaal. Het slakje met het echte huis symboliseert het thuis-gevoel, iedereen moet en kan zich thuis voelen in de wijk. Bijen staan symbool voor de kracht van teamwork, na gehoord te hebben hoe jullie als buurtcommissie samen dingen oppakken vond ik dat dit ook symbool moest staan in het geheel. Naast dat het geel mooi opvallend is in al het groen.”

Afronden

Het kunstwerk is eigenlijk nog niet helemaal af: er moet nog een anti-graffitilaag over. Dat is een waslaag die vier jaar goed blijft. Hoewel andere graffiti-kunstenaars een piece als dit uit onderling respect niet zullen overspuiten, is het altijd mogelijk dat iemand een spuitbus koopt en er overheen crost. Mocht dat gebeuren, dan kan het eenvoudig samen met de waslaag verwijderd worden met water van tenminste 60 graden Celsius.

Het kunstwerk is tot stand gekomen met wijkbudget en hulp van de wijkraad, met name Agnes van Baal (onmeunig bedankt Agnes!). Namens de buurt bedanken we Bram voor de inzet van zijn geweldige talent (ook nog in de kou) en voor de fantastische transformatie van ons transformatorhuisje! We zijn er trots op, bijzonder bedankt Bram!

De buurtcommissie Mariëndaal

Bram “Griz-One” Terhürne is te bereiken op zijn eigenwebsite capsandneedles.com, op Facebook, Instagram en op tel.nr. 06 4202 4962.

Een gedachte over “Graffiti langs de Broekheurnerrondweg

  1. Ik wens de buurt jarenlang plezier van dit geweldige kunstwerk! En de kunstenaar veel respons op dit vakkundige staaltje werk. Chapeau voor de slimme besteding van budget en voor de uitvoering. Het is genieten als ik er langs kom rijden!!

Reacties zijn gesloten.