Drukte bij Stichting Leergeld Enschede

Nederland gaat weer van het slot, dat merken we ook bij de Stichting Leergeld en Jeugdfonds Sport & Cultuur Enschede (JFSC). Nu de scholen weer open zijn en sportclubs weer volop hun activiteiten kunnen ontplooien, zien we dat het aantal aanvragen voor kinderen bij de Stichting Leergeld weer groeit.

In het jaar 2020 is heel Nederland getroffen door de coronacrisis en de maatschappij ging op slot. Sportclubs en zelfs scholen sloten hun deuren. Het doel van Stichting Leergeld/JFSC, het laten meedoen van kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen, kreeg een vreemd accent. Er was niets meer om aan mee te doen. Dat leidde onmiddellijk tot een daling van het aantal aanvragen voor schoolreizen, zwemles, contributies en sportartikelen. Tegelijkertijd heeft de stichting het afgelopen jaar enorm geïnvesteerd in het verstrekken van laptops aan kinderen. Scholen verzorgden online onderwijs en dat kun je niet volgen als je samen met je broertjes en zusjes één of zelfs geen laptop moet delen. Op die manier konden kinderen alsnog ‘gewoon meedoen’ met andere kinderen uit hun klas. Toch heeft de stichting het afgelopen jaar in totaal zo’n 500 kinderen minder kunnen ondersteunen in maatschappelijke deelname; er waren buiten het online onderwijs nagenoeg geen andere activiteiten.

 

Nu er door het kabinet weer ruimte gegeven wordt en zwemlessen, sport- en cultuuractiviteiten weer starten, zien we dat gelukkig onmiddellijk terug in de aanvragen. In de laatste maanden groeit dat aantal zo snel dat we tijdelijk extra inzet plegen om de aanvragen te verwerken.  Juist in aanloop naar het nieuwe schooljaar kunnen kinderen die naar groep 1, groep 5, groep 8 of de brugklas gaan extra gebruik maken van speciale voorzieningen (rugtas, smartphone of laptop projecten). Daarnaast worden in deze periode ook vaak de lidmaatschappen voor sport- en cultuurverenigingen verlengd.

 

In Enschede leven ongeveer 5000 kinderen in gezinnen met een minimum inkomen en die kinderen willen we allemaal ondersteunen in het gewoon meedoen met hun leeftijdsgenoten. Alle ouders met een inkomen beneden de 120% bijstandsnorm, of zij nu een geregeld of ongeregeld inkomen hebben, kunnen bij ons een aanvraag indienen voor de vergoeding van bijvoorbeeld zwemles, een fiets, contributie voor een sport of andere vereniging of een van onze andere voorzieningen. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Stichting Leergeld: www.leergeld.nl/enschede

 

Stichting Leergeld wil àlle kinderen uit minima gezinnen ondersteunen.

 

Noot voor de redactie

Stichting Leergeld en Jeugdfonds Sport & Cultuur Enschede wil voorkomen dat kinderen in de gemeente Enschede door geldgebrek niet mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Stichting Leergeld Enschede is er voor kinderen van 4 t/m 17 jaar uit gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaalminimum. Dit kunnen gezinnen zijn met een inkomen uit een dienstverband, uitkering of onderneming. Voor kinderen van ondernemers die door corona minder inkomen hebben, zijn er ook mogelijkheden.

 

Wij helpen kinderen met bijvoorbeeld;

 

 • Schooltas voor het basis of middelbaar onderwijs (groep 1, groep 5 of brugklas)
 • Gymkleding
 • Zwemlessen (diploma A & B)
 • Zwemkleding​
 • Vergoeden van een schoolreis/werkweek basisonderwijs & middelbare school
 • Lidmaatschap culturele instelling (muziek maken, dans, toneel & schilderen)
 • Lidmaatschap sportvereniging

 

 • Fiets
 • Computer
 • Smartphone (Voor kinderen die op de middelbare school zitten)
 • Diverse activiteiten & uitjes die in samenwerking met partners worden aangeboden

 

 

 

 

Meer weten? Neem dan een kijkje op onze website (klik hier) of neem contact met ons op.

 

Telefoon: 053-203 40 19 (maandag t/m donderdag 09.00 uur tot 12.00)
E-mailadres: info@leergeldenschede.nl