Openbare wijkraadsvergadering: met nieuwe energie en positieve blik vooruit

Natuurlijk was het spannend voor de wijkraad hoe de wijkraadvergadering van 19 september zou verlopen. Eerder al had dhr. Vosskühler spreekrecht aangevraagd. Daarnaast werd natuurlijk door het artikel in Tubantia (d.d. 19 september) de spanning nog eens extra opgevoerd.

Bertus Siemerink, opbouwwerker van Alifa, die de wijkraad ook ondersteunt en begeleid, werd gevraagd om als technisch voorzitter te fungeren, omdat na het “vue traject” pas duidelijk wordt wie welke rol het beste kan aannemen.

De zaal in Magneet was met zo’n 50 bezoekers goed gevuld, waaronder ook 3 raadsleden. De heer Vosskühler moest helaas verstek laten gaan vanwege een gewijzigde dienst op zijn werk. Dhr. Kromhout van der Meer kondigde aan dat hij in plaats van hem zou spreken. Hij kreeg hiervoor later de gelegenheid tijdens de rondvraag.

4 nieuwe wijkraadleden

Met trots stelden de 4 nieuwe leden zich donderdagavond voor. Hun persoonlijk verhaal kunt u elders op de website lezen. Aangezien er geen bezwaren zijn binnengekomen tegen hun kandidatuur, kan het bestuur van de huidige wijkraad hen benoemen tot definitief lid van de wijkraad Wesselerbrink. Echter de statuten schrijven voor dat de kandidaten eerst 2 openbare vergaderingen moeten hebben bijgewoond. Dus na de eerst volgende openbare bijeenkomst (medio oktober) zullen zij definitief lid zijn. Tot die tijd zijn zij aspirant lid.

Nieuwe Werkgroepen Wijkbudget

Daarnaast maakte de wijkraad bekend dat zij tot de zomervakantie zo’n 20-tal kennismakingsgesprekken heeft gevoerd met potentiële kandidaten voor de nieuw te formeren werkgroepen wijkbudget.

Zoals bekend heeft de wijkraad de behandeling van de aanvragen wijkbudget op 8 mei per direct overgenomen van de voormalige werkgroep. De reden daarvan was dat:

  • de administratie van de toenmalige werkgroep niet transparant was voor de wijkraad.
  • de werkrelatie tussen werkgroep en wijkraad niet was verbeterd (ondanks gesprekken hierover).

Enkele van de voormalige werkgroepleden hebben zich kandidaat gesteld om zitting te nemen in de wijkraad of in één van de nieuw te formeren werkgroepen. De toonzetting van een aantal van deze voormalig werkgroepleden t.o.v. de wijkraad was tijdens de gesprekken dermate negatief dat de wijkraad besloot tot een eenduidige afwijzing van alle leden van de voormalige werkgroep. Dit is hun kenbaar gemaakt per telefoon en bevestigd in een brief. Nadat wethouder Wallinga in gesprek is geweest met de wijkraad, heeft de wijkraad een aanvullende brief gestuurd.

De indruk ontstond dat de wijkraad op voorhand al had besloten de voormalige leden af te wijzen voor een functie in de wijkraad of werkgroep. Dit is absoluut niet zo. De geschiedenis speelt een rol, maar de toonzetting in de gesprekken waren mede bepalend. De wijkraad voorziet teveel belemmeringen in de directe samenwerking met de voormalige werkgroepleden. Het doet niets af hun inzet en deskundigheid.

Inmiddels heeft de wijkraad samen met opbouwwerker Bertus Siemerink 12 mensen gesproken die definitief zitting gaan nemen in één van 4 werkgroepen. Op één werkgroep na zijn ze allemaal bezet met minimaal 3 personen. Op woensdagavond 25 september worden ze geïnformeerd over de werkwijze van het behandelen van aanvragen.

Rol van de vrijwilliger in de wijk

Tijdens de rondvraag hield dhr. Kromhout van der Meer een betoog over de wijze waarop de wijkraad met vrijwilligers omgaat in de wijk. Hij noemde de wijze waarop de wijkraad de voormalige werkgroepleden “aan de kant heeft gezet” schandalig. Hij stelde voor dat de huidige wijkraad alsnog “opstapt” en dat hij met een groep de taak overneemt, zonder hulp van Alifa.

De wijkraad geeft aan deze oproep geen gehoor. Het wil in de nieuwe samenstelling aan de slag met zaken die aandacht behoeven in de Wesselerbrink. Zo wil de wijkraad bijvoorbeeld meedenken over de tijdelijke bestemming na de sloop van het schoolgebouw in het Oosterveld. Daarvoor is dinsdagavond 24 september a.s. een informatieavond gepland.

Vooruit

Wat de wijkraad betreft is het hoofdstuk m.b.t. de voormalige werkgroep nu afgesloten. Zij wil verder onder het motto: met nieuwe energie en positieve blik vooruit!