rups2

Pas op voor de eikenprocessierups!

Ook dit jaar is het opletten geblazen voor wie in de buurt komt van een eik. Daar kan de eikenprocessierups in zitten. De brandhaartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Bron: Gemeente Enschede 

Blijf alert
In de maanden mei, juni en juli kun je op eikenbomen in de gemeente Enschede groepen met behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen genaamd eikenprocessierupsen zijn de laatste jaren veel in het nieuws geweest en komen inmiddels overal voor in Nederland. De rupsen kunnen bij mensen en dieren voor overlast zorgen, doordat aanraking met de brandharen gezondheidsklachten kan veroorzaken. Ook na de actieve maanden van de rups (mei, juni en juli) kunnen restanten van nesten nog overlast veroorzaken. Blijf dus alert in de buurt van (eiken)bomen.

Eerste nest
In 2006 is voor het eerst één nest aangetroffen in Enschede. In 2008 waren dit 2 nesten. Vanaf 2009 nam het aantal locaties sterk toe en leek de rups zich definitief in Enschede te vestigen. In 2011 is de eikenprocessierups weer explosief toegenomen. Sindsdien is de rups verspreid over de stad in bijna alle eikenbomen aangetroffen.

Via de website van de gemeente krijg je uitleg hoe de eikenprocessierups te herkennen is, waar de rupsen in de gemeente zitten, wat je moet doen als je de rupsen zelf ergens in de gemeente ziet of als je in aanraking bent gekomen met (brandharen van) de eikenprocessierups.

Bekijk de video met informatie over de eikenprocessierups van TV Enschede:
https://www.youtube.com/watch?v=BAvP6X_aCxc


Oproep

Ook worden inwoners van Enschede opgeroepen om contact met de gemeente op te nemen als er eikenprocessierupsen of nesten worden aangetroffen. Klik daarvoor op de volgende link: https://dloket.enschede.nl/loket/producten-en-diensten/eikenprocessierups