DSCN1604

Kerstmarkt Dragonheart 2015

Als enthousiaste Dragonheart-fan en -bezoeker kon ik ook hun kerstmarkt op 13 december dit jaar niet voorbij laten gaan. Dragonheart staat bekend om haar educatieve uilendemonstraties en de ridderwinkel.

Door Eva Kraan

Dragonheart is gevestigd aan de Stroinksweg 90 te Enschede, op Erve ‘t Stroink. Naast de uilen en ridderwinkel is er een stichting genaamd “Middeleeuws genootschap Dragonheart” voor middeleeuwen- en vikingliefhebbers. Hun eigen re-enactmentgroep laat regelmatig oude gebruiken en ambachten op het erf zien: van leer en vachten bewerken tot brood bakken, weven en het maken van wapens en maliënkolders.

Vijf keer per jaar worden de middeleeuwen- en de vikingentijd op het erf herbeleefd met een heus kampement, wapengekletter en oude ambachten. Verschillende groepen uit heel Europa zijn daarbij aanwezig. Entree is zoals gebruikelijk gratis.

Ontspannen sfeer

Het is altijd een ontspannen en open sfeer bij Dragonheart. Zo ook de kerstmarkt dit jaar. Uiteraard waren de reguliere kerstartikelen sporadisch te vinden, maar de fantasy-, steampunk- en hekserij liefhebbers konden hun geluk niet op.  Meer dan 30 kraamhouders uit de regio presenteerden hun veelal handgemaakte producten: kruiden, thee, oliën, schilderijen, ijzeren en houten ornamenten, jam, sieraden, wapens, kleding en nog zoveel meer!

DSCN1700Zang, dans en trommels, draailieren en harpen wisselden elkaar af met hier en daar wapendemonstraties. Bezoekers konden met pijl en boog schieten, bijlwerpen, in middeleeuwse kleding op de foto en zelf brood bakken of ouderwets handwerken.

Koffie van eikeltjes

Tussen de tenten door zag je ketels water op het vuur, vlees gebraden worden en zelfgemaakte soep pruttelen. Er werd zelfs gedemonstreerd hoe koffie van eikeltjes wordt gemaakt. Stands met eten en drinken ontbraken ook niet, uiteraard alles weer vers en zelf bereid. De opbrengst van het eten, drinken en losse giften zijn altijd ten bate van de uilen.

De meer dan 20 aanwezige uilen lieten zich het geheel welgevallen, met hier en daar een schreeuw en een oplettend oog.  De Lapland-uilen zijn er een paar maand geleden bijgekomen. Ze vermaakten zich goed in hun nieuwgebouwde onderkomen.

Dikke pluim

Het was weer een groots en gezellig spektakel, met een sublieme opkomst. Een dikke pluim voor Dragonheart en alle vrijwillige medewerkers!

Hieronder een foto-impressie van een geslaagde dag: