schermen0

Wijkinformatie nu op tv-schermen in Winkelcentrum Zuid

Op de tv-schermen in Winkelcentrum Zuid vind je nu actuele wijkinformatie, met nieuws, aankondiging van evenementen, foto's en films. Bewoners kunnen de schermen gebruiken om informatie met elkaar te delen. Daar mogen we trots op zijn!

Het doel van de wijkinformatie is dat bewoners, gemeente, en organisaties elkaar daarmee beter informeren. Zodat de wijk prettiger leefbaar wordt.

De wijkinformatie verschijnt in 15 minuten per uur, verdeeld over 5 blokken van 3 minuten. In de resterende 45 minuten wordt reclame van de winkeliers getoond. Dat hebben wijkraad en winkeliers in 2014 zo met elkaar afgesproken.

Stuur je nieuws naar de redactie!

De wijkinformatie komt van bewoners zelf, en van organisaties en de gemeente. Heb je zelf iets dat interessant is voor de wijk, stuur het dan naar de redactie. Die controleert of het past, poetst het eventueel een beetje op, en zet het dan op de website www.wesselerbrink.com. Daarmee verschijnt het ook automatisch op Facebook (467 volgers), op de tv-schermen, en in de nieuwsbrief (89 volgers).

Stuur je nieuws naar de redactie

Te hoog

De bedoeling is dat de schermen in het oog springen en duidelijk leesbaar zijn. Maar bezoekers van het winkelcentrum merken de tv-schermen nauwelijks op, zo blijkt uit navraag. Dat komt doordat de schermen te hoog hangen en te klein zijn. Bovendien zorgt het licht van buiten ervoor dat het contrast laag is, waardoor de inhoud minder goed opvalt. Winkelcentrumcoördinator Frank Roeloffzen beaamt dat de schermen te hoog hangen. Hij gaat na of en hoe dit opgelost kan worden – tegelijk met de renovatie van de winkelgevels binnen.

Een jaar te laat

De tv-schermen zijn voor € 24.000 aan wijkbudget van 2014 aangeschaft. Ze gaan ongeveer 5 jaar mee. Sinds maart 2015 zijn de schermen actief, maar tot 22 december kon je er alleen reclame van winkeliers zien. De wijkraad baalt daar stevig van. En op de openbare wijkvergadering was de kritiek van bewoners luid te horen.

Waarom heeft het zo lang geduurd? De onderhandelingen tussen wijkraadbestuur en winkeliers zijn in 2014 zonder technici gevoerd. Niet handig, zo bleek later. De techniek werd uitbesteed aan twee partijen: één voor de aanleg van de schermen en kabels, en een ander voor de aansturing van de schermen. Deze twee oplossingen bleken niet goed op elkaar te passen. De bandbreedte van de infrastructuur is te laag. En er is niet goed gekeken naar grootte en locatie van de schermen. Bovendien is het lastig om een partij verantwoordelijk te stellen wanneer er iets fout gaat.

De derde partij in de techniek is de redactie van de wijkraad. Die hoorde in mei dat het Enschedese bedrijf X-IP de schermen aanstuurt. De redactie is met dat bedrijf in gesprek gegaan. Daaruit bleek dat er voor wijkinfo maar een deel van het scherm is gereserveerd. De redactie wil echter het héle scherm benutten, om tekst leesbaar te maken, en films goed te kunnen zien. X-IP wilde daarvoor uiteraard eerst goedkeuring van de winkelcentrumcoördinator. Die moest op zijn beurt afstemmen met de winkeliers. Eind november kreeg X-IP groen licht. Om niet langer te wachten had de redactie in de tussentijd zelf de nodige “narrow casting” software ontwikkeld. In prettige samenwerking met X-IP is de eerste versie daarvan inmiddels gelanceerd.

redactieproces

Verbeteringen

De software biedt een mooie basis om verder uit te ontwikkelen. De redactie wil het komende jaar de volgende verbeteringen realiseren:

  • Een vloeiende overgang tussen nieuws-artikelen.
  • Laat bewoners foto’s en tweets sturen die getoond worden op de schermen (na een snelle check door de redactie).
  • Live informatie, bijvoorbeeld van on-line enquêtes.

Heb je nog andere leuke ideeën, laat het ons dan weten! Technici uit Wesselerbrink met kennis van PHP en/of javascript worden van harte uitgenodigd om bij te dragen! Meld je daarvoor bij Robert of Theo.

wckerst2wckerst3wckerst4

De schermen zijn ook vlogger Mervin Willemsz niet ontgaan. Jammer dat hij de wijkinfo nog niet heeft gezien. We zijn benieuwd naar zijn mening!