Maaibeleid Eikendaal en Park Broekheurne

Tot vorig jaar maaiden buurtbewoners van Eikendaal zelf het gras. De gemeente neemt dat nu over, en wil tegelijkertijd meer variatie aanbrengen. Eikendaal wordt daarmee een ‘groene corridor’. Hier lees je over het voorstel van de gemeente.

De gemeente stelt het volgende voor. Grote gazonnen in Eikendaal worden 24 keer per jaar gemaaid, zodat dat er netjes uit blijft zien. De smalle stroken tussen fietspad en Broekheurnerrondweg worden maar 2 keer per jaar gemaaid. In de kaart hieronder zijn die stroken rood gearceerd. Daar zal het gras en onkruid dus hoger groeien. Voor verkeersveiligheid zullen de zichtlijnen bij uitritten uiteraard wel frequenter gemaaid worden.

Meer biodiversiteit

Nieuw is het plan om in de grote gazonnen enkele kleine perken met struiken en heesters te planten. Daarmee krijgt het groen meer variatie en biedt het een plek aan vogels, egels en insecten. Op de kaart zijn deze perken als donkergroene plekken getekend, maar dat is maar een eerste schets. Het zou er uit kunnen zien zoals op de foto hieronder (een voorbeeld in Hengelo). De gemeente levert nog een concreet plan waar we inzage in krijgen.

Eiken

Langs het fietspad tussen Broekheurnerrondweg en fietstunnel staan enkele oude eiken. De gemeente wil dat concept doortrekken: er worden eikenbomen geplant waarmee dit hele pad geflankeerd wordt door eikenbomen. Ze staan in de kaart hierboven getekend als zwarte stippen. Het fietspad wordt daar meteen iets breder gemaakt.

Wanneer?

Zodra de ondergrond weer droog genoeg is gaat de gemeente direct starten met het vaker maaien. De aangepaste begroeiing wordt waarschijnlijk pas in het najaar gerealiseerd.

Ideeën of vragen?

Heb je zelf nog goede ideeën? Of vragen over het plan? Neem dan gerust contact op met de projectleider van stadsdeelbeheer Zuid:

André Hardiek
e-mail: a.hardiek@enschede.nl
tel. 053 – 481 76 00

Of bespreek het met buurtgenoten van je buurtcommissie.

Naschrift: het artikel is op 23 april aangepast: eerst werd genoemd dat het gras langs het fietspad 4 keer per jaar gemaaid wordt. Dat klopt niet: dat moet 2 keer zijn.

3 gedachtes over “Maaibeleid Eikendaal en Park Broekheurne

 1. Het plan ziet er mooi uit!
  Wat ik echt jammer vind is dat de groenstrook langs het fietspad niet 24 x wordt meegenomen bij het maaien. Onze wijk straalt nu netheid uit en ziet er altijd goed onderhouden uit. Een strook die niet wordt gemaaid wordt bedolven onder rotzooi. Dat doet afbraak aan de mooie wijk.

  1. Ik ben het helemaal eens met Dianne Wind
   Honden worden er uitgelaten in de hoge beplanting wordt dat zeker niet opgeruimd
   Zoals het altijd is gedaan alles strak maaien en aan de grote straat een paar extra bakken om wat afval in te gooien

 2. Beste Dianne, dit is geen besluit maar een voorstel van de gemeente. Ik licht het graag toe, zover ik kan als noaber.
  De laatste paar jaren werd het gras gemaaid door actieve noabers (dank jullie wel, top!!!) met een grasmaaier die van de gemeente werd geleend. De noabers deden dat omdat ze graag een mooi grasveld wilden, want de gemeente maaide nog maar enkele keren per jaar wegens bezuiniging. Maar helaas, de zitmaaier raakte vorig jaar defect. De gemeente maakte zich bovendien zorgen over de verantwoordelijkheid in geval van ongelukken, wat niet geheel onterecht is. De gemeente neemt het daarom weer van ons over.
  Het goede nieuws is dat de bezuiniging grotendeels teruggedraaid wordt: de gemeente maait weer 24 keer per jaar. Alleen het gras naast het fietspad wordt minder gemaaid. Om dat er toch een beetje netjes uit te laten zien wordt wel een klein strookje van dat gras gemaaid. Misschien heb je dat wel eens gezien: het ziet er dan een stuk strakker uit.
  Heb je zelf goede ideeën of vragen, laat je dan horen bij je Andre Hardiek van stadsdeelmanagement (zie het artikel), of bij je eigen buurtcommissie. Is dat Mariendaal, dan wil ik dat wel meenemen bij het volgende bezoek aan stadsdeelmanagement. Bij Park Broekheurne is dat Henk Workel. Van Sparrendaal, Zijpendaal en Groenendaal weet ik het niet. Je kunt je ook melden bij het spreekuur (is niet zo formeel hoor!) van de wijkraad elke woensdagochtend in De Magneet. Daar is ook Marcel Meening van stadsdeelbeheer aanwezig.
  Zo, tijd voor een kopje koffie.

Reacties zijn gesloten.