studiwow0

Binnenkort: muziekstudio StudiWow

Een muziekstudio in Wesselerbrink. Yo, wie had dat gedacht? Organisator Mohammed (Mo voor insiders) weet het wel. Het wordt meteen professioneel en groot aangepakt. Binnenkort de opening met rappers, zangeressen, streetdance, en een eigen clip. Ik zie het voor me.

Door Robert
Foto: Ibrahim (links) en Mohammed (rechts). Jeffrey is er helaas niet bij.

Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat mensen zich thuis voelen in een wijk, dat ze niet hangen en klagen maar samen dingen organiseren, dat de “community” groeit en bloeit. Muziek spreekt veel mensen aan. Muziek als bindmiddel…! Als dit geen succes wordt dan eet ik m’n schoen op.

Wat en waar?

De studioruimte is er al. “Het galmt nog een beetje” geeft Ibrahim (Ibo) meteen toe. Dat komt waarschijnlijk door de dubbele ruiten en de plavuizen; de rest is mooi geisoleerd tegen geluid van buiten. De opnameruimte van 1 bij 2 meter ligt in het Magneetje. Voor wie het niet weet: het Magneetje is een clubruimte in wijkcentrum De Magneet. Je komt er binnen aan de linker kant. De crib is compleet met bar, pingpong-tafel, fauteuils, jongelui die sporten en chillen, en een vriendelijke uitbater die niet over zich heen laat lopen. Mo: “hier komen bankstellen bij zodat je lekker kunt genieten van de muziek”. Zijn ogen glinsteren.

Binnenkort maakt de gemeente het geld over naar de leverancier van de apparatuur. Daar zijn nogal wat handtekeningen voor nodig. En dat heeft de nodige moeite gekost. De leverancier zal meteen komen installeren: microfoons, mixer, keyboard, en twee computers met software om je track professioneel te editen.

En hoe gaat dat dan?

Er zijn veel mensen met talent in Enschede die zich een bezoek aan een studio niet kunnen veroorloven. “Een demo maken kost al gauw 500 tot 800 euro in een commerciele studio”, legt Ibrahim uit. “Bij StudioWow vragen we geen geld. Maar hier geldt wel: voor wat hoort wat”. Mo: “kom kennis maken, bijvoorbeeld op de inloopavond elke donderdag van 18:30 tot 23:00 uur. Meld je aan om een demo te maken in de studio, en onderteken dat je akkoord gaat met de (gedrags)regels. De afspraak is dat je gratis een demo maakt en daarbij stap voor stap begeleid wordt. Daarna doe je iets terug voor de samenleving.”

Voor de samenleving? Ibrahim: “denk aan een optreden voor de buurt. Of organiseer iets voor kinderen of voor ouderen. Als je je daar aan houdt dan ben je welkom voor een nieuwe demo.” Take it to the next level dus.

Voor wie is het? Vast niet voor mij…

In het Magneetje wordt deze avond vette hiphop gedraaid. “Bij StudiWow kan iedereen terecht” stelt Mo mij gerust, “voor alle soorten muziek, en voor alle leeftijden. In eerste instantie voor bewoners van Wesselerbrink.” Ik herinner de heren eraan dat op Facebook de naam StudioWow Zuid staat. Mo: “als het goed loopt dan kunnen we het misschien stedelijk maken. We houden het eerst bij Wesselerbrink.”

Het houdt niet op bij de studio. De studio is het middelpunt, om zo maar te zeggen. Daaromheen bieden allerlei vakmensen vrijwillig begeleiding en workshops. Om een eigen rap te maken bijvoorbeeld. Eerst de tekst, dan de beat. Mo wijst: “in de ruimte hiernaast wordt sinds kort gitaarles gegeven. Ook zangles is mogelijk. Meer vrijwilligers hebben hun hulp aangeboden.” Voor mij is het plaatje wel compleet: een rapper, backing vocals, gitaar, keyboard, drumsamples, alles uit Wesselerbrink.

What’s next?

Ibrahim verwacht de apparatuur op tijd te ontvangen voor een grootse opening op donderdag 31 oktober of vrijdag 1 november. Zo’n opening is natuurlijk niets zonder een eerste eigen product: een vette clip over Wesselerbrink met de Enschedese rapper Chronic. (Hieronder een andere clip van hemzelf). Daarnaast zullen zangers, zangeressen, rappers, en streetdancers optreden. Via deze site blijf je uiteraard op de hoogte.

Meer info

  • Heb je interesse om zelf aan de slag te gaan in de studio? Bel Mohammed op 06-19456100.
  • Volg StudiWow op facebook.
  • Meer over WoW (Wijkraadjongeren op Wesselerbrink).
  • Lees het artikel in de TC-Tubantia van 27 september.
  • Later toegevoegd: filmpje over de opening van StudiWow!