Door de ogen van de wijkbeheerder

Sinds lange tijd werk ik bij de gemeente Enschede. Ik heb in de buitendienst gewerkt en de laatste jaren werk ik als wijkbeheerder in Wesselerbrink. Door mijn werkzaamheden heb ik steeds van dichtbij de inzet van veel collega’s binnen- en buitendienst mee kunnen maken. Wat mij opviel door alle jaren heen is dat mensen, ambtenaren of mensen ver van de arbeidsmarkt, aan het werk waren met passie. Wij hebben allemaal hetzelfde doel: dat we een mooie stad en fijne leefomgeving willen creëren.

Dezelfde mensen die met passie en inzet werken zien dagelijks ook hoe bewoners van onze stad omgaan met onze leefomgeving. Ik zal daar een paar voorbeelden van noemen.

 • Er wordt heel veel rommel op de straat gegooid (zwerfvuil waardoor ongedierte zich goed ontwikkelt).
 • Vernieling van straatmeubilair: prullenbakken, verkeersborden, lichtmasten, banken, speeltoestellen.
 • Huisvuildumping in het buitengebied.
 • Brandstichting in het Wesselerbrinkpark (afgelopen jaar drie keer).
 • Negeren van vuurwerkvrije zone (Wesselerbrinkpark).
 • Hardrijden in de woonstraten van de eigen wijk waardoor vooral ouders met kinderen zich niet veilig voelen op straat.
 • Bij-plaatsing: bij ondergrondse containers wordt er veel rommel naast de containers gegooid.
 • Containers die door verschillende bedrijven overal worden neergezet.
 • Bewoners die hun tuinafval over de schutting gooien.
 • Groengebieden die recent opnieuw zijn ingericht worden vernield. Bijvoorbeeld auto’s die door pas gespitte grond rijden en daardoor diepe sporen achterlaten, of auto’s die op plaatsen staan waar ze niet mogen rijden (ondanks dat er keien of boomstammen liggen).

Toen ik las wat ik geschreven had schrok ik daar best van

Toen ik las wat ik geschreven had schrok ik daar best van. Aan de ene kant proberen we samen met veel betrokken bewoners en met alle middelen die wij hebben om zo goed mogelijk de openbare ruimte te beheren; aan de andere kant krijgen we van een deel van de bewoners totaal geen medewerking.

De openbare ruimte is van ons allemaal – laten wij met elkaar ervoor zorgen dat het netjes blijft!

Met vriendelijke groet,
Ton Loevering
Wijkbeheerder stadsdeel Zuid

Grote foto boven:
Johan Bruinsma

Een gedachte over “Door de ogen van de wijkbeheerder

 1. En dan al die hondenpoep die de baasjes laten liggen. Als ik mijn hondje uitlaat heb ik het er moeilijk mee om te voorkomen dat zij de poep van andere honden niet op eet. Toevallig komt dit hondje uit een verkeerd nest waar haar aangeleerd is de poep op te ruimen. En wat denkt u hoe het voelt als ik de poep van mijn hond moet zoeken tussen andere drollel en mijn schoenen onder de poep zitten?

  En als mijn hond ziek word wie betaalt de rekening? Ben het trouwens met het voorgaande artikel helemaal eens. Maar dit punt mag er ook bij opgenomen worden.

Reacties zijn gesloten.