Plan voor kunstwerk Zuiderspoor in de vijver

Op 26 maart bij de stadsdeelvergadering gaf Dick Buursink namens de historische sociëteit een betoog voor het herinneren aan het Zuiderspoor. Er is geld gereserveerd voor een kunstwerk in de vijver aan de Buurserstraat, maar omwonenden zijn er op tegen.

Het Zuiderspoor liep vroeger van Enschede naar Ahaus en bracht kolen en andere grondstoffen voor de textielindustrie in Enschede. Oud Enschedeërs kennen nog wel de gasfabriek. Daar werd van cokes (een kolensoort) gas gemaakt: het stadsgas. In 1963 werd aardgas geïntroduceerd en moesten alle gasapparaten worden omgebouwd. Op de plaats van de gasfabriek staat nu de Rabobank aan de Zuiderval. Er zijn al enkele muurschilderingen die dit in herinnering brengen en als je goed kijkt zie je nog kleine overblijfsels.

Het Zuiderspoor in 1903 (www.zuiderspoor.nl)

Kunstwerken als herinnering

Als herinnering aan het spoor tussen Enschede en Ahaus zijn momenteel twee kunstwerken te zien. Het begon met een muurschildering aan de Buurserstraat: nummer 2 op de kaart hieronder. Daarna verscheen een muurschildering bij het fietspad aan de Kokkelmanlanden: nummer 1 op de kaart.

Locaties van Zuiderspoor-kunstwerken. De 1e en 2e zijn gereed.

De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) heeft onlangs het idee geopperd om een stukje spoorlijn fysiek zichtbaar te maken: nummer 3 op de kaart hierboven. Het plan is om een stuk spoorrail over de vijver aan de Buurserstraat te plaatsen, met een informatiebord erbij. Hieronder is een impressie te zien.

Het voorstel is al besproken binnen het Bewoners Team Stroinkslanden. Maar omdat het grenst aan Wesselerbrink en dus meerdere wijken treft, is het nu in handen van de Commissie Initiatiefkracht van de Gemeente Enschede. De direct omwonenden hebben aangegeven er op tegen te zijn.

Spoorwegovergang Buurserstraat 1963 (foto Roef Ankersmit)

Jammer dat het spoor destijds gesloopt is. We hadden er nu gebruik van kunnen maken. Ik ben eens in Groesbeek bij Nijmegen geweest waar het spoor naar Kranenburg gebruikt wordt als toeristische attractie. Dat had hier ook gekund: fietsen over het spoor door de natuur naar Ahaus. In Hengelo bestaat zoiets ook maar dan veel korter.

Meer informatie en mooie foto’s van het Zuiderspoor: www.zuiderspoor.nl

Gerben de Jong