Het hele jaar feest op de Lattropbrink

Wist u dat u bij de wijkbudgetten geld kunt aanvragen om bijvoorbeeld met uw straat of brink iets te organiseren? Hier een voorbeeld van de Lattropbrink met foto's van 2019

 

Het hele jaar feest op de Lattropbrink

Wist u dat u bij de wijkbudgetten geld kunt aanvragen om bijvoorbeeld met uw straat of brink iets te organiseren? De werkgroepen wijkbudgetten willen graag meer aandacht geven aan dat soort activiteiten. We zijn er tenslotte voor u, bewoners van de Wesselerbrink. Ter inspiratie willen we u graag kennis laten maken met de Lattropbrink.
Daar worden het hele jaar door feesten georganiseerd.

Volgens ‘Werkgroep Het Lang’ zijn jullie de actiefste Brink. Klopt dat? “We organiseren hier inderdaad veel activiteiten met en voor de bewoners van de brink. Dus ja, waarschijnlijk wel,” lacht Brian Brandsema. Brian vormt samen met Fatma Altunkaya en Chantal de Ruiter de bewonerscommissie van de Lattropbrink.
Chantal: “We zijn hier eigenlijk een kleine familie. We hebben veel contact met elkaar en we staan ook altijd voor elkaar klaar.” Brian: “Zeker! Als iemand hulp nodig heeft, hoeft hij maar te vragen en we komen eraan.
We zijn heel erg betrokken bij elkaar.
We waren eerst met zijn vieren in de commissie.
Remco van den Berg was onze vierde man tot hij een paar jaar terug een hersenbloeding kreeg. We hebben toen samen met de buurt zijn huis verbouwd, zodat hij toch hier kon blijven wonen.
Maar toen er nog meer hersenbloedingen volgden, werd hij toch te ziek. Hij woont nu samen met zijn vrouw in een verzorgingstehuis. Maar zowel hij als wij vinden dat nog steeds jammer.”
Bijzonder dat jullie zo hecht zijn. Hoe is dat gekomen?
Fatma: “We wonen hier met 17 verschillende nationaliteiten samen. We gaan allemaal met elkaar om en we hebben respect voor elkaar. Ik ben zelf moslima en eet dus geen varkensvlees. Maar dat maakt niemand iets uit.
Als we feestjes hebben en er wordt eten bereid, wordt daar rekening mee gehouden. Dat is normaal.”
Chantal, kijkt vragend naar Brian: “Ik denk eigenlijk dat het allemaal 10 jaar geleden is begonnen.
Toen was er een WK of EK waar Nederland wél aan meedeed. Er waren toen wel wat huizen die oranjeversiering hadden. Maar waar ik vandaan kom, deden we dat altijd samen. Dat heb ik toen ook voorgesteld.”
Brian knikt instemmend: “Dat klopt en nu doen we alles samen.”
Wat organiseren jullie dan bijvoorbeeld?
Brian: “We hebben elk jaar een Nieuwjaarsborrel. Doen iets met Pasen. Hebben twee schoffeldagen. In september vieren we burendag en in de zomer doen we van alles voor de kinderen. “Vergeet Halloween niet,“ vult Chantal aan. “Dat is tegenwoordig ook populair.
En we drinken regelmatig samen koffie. Maar nu natuurlijk wel op afstand.” Fatma: “We hebben twee grote opblaaszwembaden gekocht. In de zomer zetten we die neer en dan kunnen de kinderen lekker zwemmen.”
We organiseren dan ook altijd een pizzaparty. Onze Italiaanse buurman en onze Turkse buurman bakken dan samen pizza’s op de barbecue. Groot feest!” lacht Brian. Maar afgelopen jaar konden we door de coronacrisis bijna niks doen. Eigenlijk gingen toen alleen de schoffeldagen door.”

Hoe kunnen jullie dat allemaal organiseren?
Chantal: “Met hulp van de wijkbudgetten.” “Inderdaad we maken een inschatting van wat we nodig hebben en dan doen we een aanvraag voor het hele jaar. In 2020 kon er dus bijna niks. Toen hielden we geld over.
Dat hebben we keurig teruggegeven.”
Hebben jullie tips voor andere Brinken?
“Ga gewoon met elkaar in gesprek. Vraag wat je buren leuk vinden. Of zij ideeën hebben. Het hoeft niet gelijk allemaal samen, maar begin gewoon. Als je met elkaar in contact bent, wordt de buurt trouwens ook nog eens veiliger!” vertelt Brian enthousiast. Chantal vult aan: “En in gesprek gaan, betekent luisteren!” “Vaak maakt het niet eens uit wat je zegt, maar hoe je het zegt,” gaat Fatma verder. “Heb respect voor elkaar. Je weet wel #doeslief”
Brian: “Kortom ga in contact en probeer. Ze zijn bij de wijkbudgetten in voor de gekste dingen.
Gonda Reijnen denkt graag met je mee. Probeer het gewoon!”

Wijkbudget aanvragen?
Kitty Veenstra, werkgroep Het Lang: “De Lattropbrink is de actiefste brink van het Lang.
Elk jaar organiseren ze verschillende activiteiten in hun brink. Ze vragen daar een bedrag voor aan van
ongeveer €1000.-. De regel is dat een brinkfeest niet meer dan €300 mag kosten.
Maar als een brink door het hele jaar van alles voor kinderen organiseert en niet op 1 dag dus, dan kan er best een
jaarbedrag worden aangevraagd. Wel is de eis dan om over het gehele jaar verschillende activiteiten
te organiseren, zodat wij de aanvraag kunnen verantwoorden.”