Groen verbind in Enschede Zuid

Op vrijdag 7 juli staat er een prachtig programma op de planning op diverse locaties rondom Enschede. Ontdek de buurtmoestuinen, bijenstallen, kwekerijen en een landgoed. Je gaat langs groene ontmoetingsplekken in (de buurt van) jouw wijk onder het genot van hapjes, drankjes, muziek en kinderactiviteiten.

Op vrijdag 7 juli staat er een prachtig programma op de planning op diverse locaties rondom Enschede. Ontdek de buurtmoestuinen, bijenstallen, kwekerijen en een landgoed. Je gaat langs groene ontmoetingsplekken in (de buurt van) jouw wijk onder het genot van hapjes, drankjes, muziek en kinderactiviteiten.
Iedereen is welkom, van jong tot oud, van lokaal tot van buiten de stad. Stippel je eigen route uit en kom langs een of meerdere van onderstaande locaties!

Ochtendprogramma 9.30u-12.30u 
In de ochtend zijn er drie verschillende locaties in de wijk Helmerhoek bezoeken. Onderaan deze pagina is meer uitgebreide informatie over de drie locaties te vinden.

  1. De Bijenhoek: De Bijenhoek (hoek Oude Dijk en Boswinkelbeekweg) is gestart om natuurbewustwording te versterken en aandacht te hebben voor duurzaamheid. Ontdek de prachtige moestuin en stel al je vragen bij de imker die aanwezig is bij de bijenstal. Een kop koffie/thee met lekkers staat op je te wachten.
  2. Erve Leppink (tot 12:00): Deze groene ontmoetingsplek (Geessinkbraakweg 27-29) is een oase van rust. Met een schitterende moestuin én pluktuin die onder andere is ingericht met kweekkas, moestuinbakken en plukbloemen kijk je je ogen uit. Er zijn verschillende belevingsroutes te bewandelen en ook hier staan koffie en thee klaar!
  3. ’t Helmgras: Binnen deze vereniging (Rondemaatweg 75), bestaande uit 35 mensen met een psychische handicap, worden tal van activiteiten en werkzaamheden gedaan. Er is een uitgebreide kwekerij en er worden oude ambachten als houtdraaien, kaarsen maken het ontwerpen van keramiek beoefend. Tijdens deze ochtend kan je overal rondkijken, deelnemen aan een honingproeverij, en planten en andere producten kopen.

Je kan rechtstreeks naar de locatie gaan, maar het is ook mogelijk een wandelroute te kiezen en zo op pad te gaan. De wandelroutes zijn bij alle locaties te krijgen.

Gratis lunch in de middag 12:30 tot 13:30 
Geniet van een gratis lunch bij wijkcentrum de Magneet (Hertmebrink 1) tussen 12.30 en 13.30 uur. Lunch gezellig mee en geef je van tevoren op in wijkcentrum de Magneet of mail naar:j.pothof@enschede.nl of bsiemerink@incluzio.nl  

Middagprogramma – 13.00u -16.00u 
Vanaf 13:00 kun je jouw route vervolgen (of beginnen) in de Stadboerderij (Wesselerbrink) of Landgoed Stroink (Stroinkslanden).

  1. De Stadsboerderij: De Stadsboerderij (Wesselerweg 15a) trekt zo’n 120.000 bezoekers per jaar. Het is daarmee een belangrijke ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk en de hele stad. Op de boerderij lopen verschillende dieren en zijn ook een moestuin en een bijenstal aanwezig. Er zijn verschillende versnaperingen te krijgen en er is live-muziek. Daarnaast is de lokale imker aanwezig voor uitleg en vragen over de bijenstal.
  2. Landgoed Stroink: Een parkachtig natuurgebied met mooie weiden, bossen, poelen, lanen en paden. Het gebied bevat een vlonderpad en een route waarbij je hond los mag lopen. Een landgoed met veel verschillende opties. Parkeren kun je op de parkeerplaats aan de Buurserstraat. Er zijn verschillende fiets en wandelroutes die langs of door dit landgoed worden geleid.

Voor meer informatie over het programma kan er contact worden opgenomen met: 06-15437184 – bsiemerink@incluzio.nl.

Extra informatie over de drie ochtendlocaties 
De Bijenhoek – Boswinkelbeekweg 
Op de hoek van de Oude Dijk en de Boswinkelbeekweg vind je de Bijenhoek. De Bijenhoek is vanaf het begin gestart om natuurbewustwording te versterken, aandacht te hebben voor duurzaamheid, te werken aan natuureducatie en verbinding in de wijk tot stand te brengen. Een enthousiast team van vrijwilligers onderhoudt de Bijenhoek. Er is een prachtige moestuin en een bijenstal waar een Imker aanwezig is om al je vragen te beantwoorden. Er zijn ook meerdere zitplekken om te genieten van de omgeving en van een kop koffie/thee en wat lekkers

Groen Verbindt – Erve Leppink – Geessinkbraakweg 27-29 
De groene ontmoetingsplek met grote moestuin en pluktuin bij Erve Leppink is ingericht met een kweekkas, moestuinbakken en plukbloemen. Voor een vrije gift kunt u met een plantje, groente, bloemen naar huis. Het onderhoud van de tuinen gebeurt door vrijwilligers met ondersteuning van zorgcentrum De Posten. De wijk en het erf van Erve Leppink worden verbonden met de belevingsroutes het Groene Spoor, het Rode Spoor en het Blauwe spoor. Deze routes zijn allemaal rolstoeltoegankelijk en voeren je langs diverse mooie plekken door bordjes aangegeven. Ook hier kan je genieten van de omgeving met een kop koffie en eigen gebakken koek door JP van de Bent.

’t Helmgras – Rondemaatweg 75 
‘t Helmgras is een vereniging en bestaat uit 35 mensen met een psychische handicap die in alle rust op hun manier en in eigen tempo kunnen werken en wonen.  De vereniging heeft twee afdelingen: een kwekerij met allerlei werk: poten, snoeien, rooien, stekken, oppotten en onderhoud van eigen terrein en gebouwen. Daarnaast worden er vaste planten, heesters, eenjarig perkgoed kerstbomen en openhaardhout verkocht. We beoefenen ook oude ambachten zoals houtdraaien, kaarsen maken en ontwerpen van keramiek. In de ochtend is er een honingproeverij en kan je de perkplanten in de kwekerij bekijken. Ook is het mogelijk er zelf planten en honing te kopen.

Dit is een artikel uit:https://www.natuurvoorelkaar.nl/project/38/Programma-Twente

Hier staan meer leuke activiteiten in b.v. fiets en wandeltochten.