Kennisbijeenkomst groene schoolpleinen

Laat je als ontwerper, procesbegeleider en/of hovenier inspireren op woensdagmiddag 5 juli bij de kennissessie groene schoolpleinen bij basisschool De Broekheurne in Enschede. De kennissessie duurt van 13:00 tot 17:00. Ook tijdens Groene Karavaan Twente staan Groene Schoolpleinen in de belangstelling. Laat je als ontwerper, procesbegeleider en/of hovenier inspireren op woensdagmiddag 5 juli bij de kennissessie groene schoolpleinen bij basisschool De Broekheurne in Enschede. De kennissessie duurt van 13:00 tot 17:00. Voor ontwerpers, procesbegeleiders en/of hoveniers Deze middag is bedoeld voor ontwerpers, procesbegeleiders en/of hoveniers die (willen) werken aan het vergroenen van schoolpleinen. Met deze bijeenkomst werken we samen aan onderlinge uitwisseling tussen groene ondersteuners van het programma. Zo ontstaat een stevig en mooi netwerk voor de groene schoolpleinenbeweging in Overijssel!

Programma
We zijn te gast bij Openbare Basisschool de Broekheurne in Enschede. Directeur Anja Brinkhuis vertelt ons van alles over het groene schoolplein op haar school en geeft ons een rondleiding.
Daarna bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Introductie Groene Schoolpleinen: Meer informatie over dit project en het provinciale ondersteuningsprogramma
  • Omgaan met vandalisme: Ervaren ontwerpers, procesbegeleiders en/of hoveniers gaan in een verdiepende werksessie in op vandalisme. Angst voor en nare ervaringen met vandalisme maken scholen soms huiverig om hun plein te vergroenen. Hoe kun je scholen op dit vlak goed ondersteunen?
  • Veiligheid, wet- en regelgeving: Waar let je op bij het maken van een plein, en wat zijn de verplichtingen op het gebied van keuringen en inspecties? Aan de slag aan de hand van concrete casussen.
  • Duurzaamheid: Hoe duurzaam zijn natuurlijke speelaanleidingen? Hoe adviseer je scholen het best als het gaat om afschrijving? En hoe ga je in ontwerp, aanleg én onderhoud om met speelerosie?

We sluiten af met een gezellige borrel waarbij we kunnen napraten over alles wat is besproken en waar je nieuwe contacten kan opdoen.

Praktische informatie & aanmelden
Deelnemen aan een kennisbijeenkomst is een voorwaarde om op de lijst van groene ondersteuners te komen. Meer informatie hierover krijg je tijdens de bijeenkomst.
Datum: 5 juli
Tijdstip: 13:00 – 17:00
Locatie: Basisschool de Broekheurne, De Posten 147, 7544 LR in Enschede
Aanmelden: https://www.ivn.nl/provincies/overijssel/kennisdag-groene-schoolpleinen-overijssel/

Achtergrondinformatie
De provincie Overijssel stelt subsidie beschikbaar voor het vergroenen van basisschoolpleinen. Scholen kunnen de ondersteuning van procesbegeleiders, ontwerpers en hoveniers inzetten met een deel van de subsidie. Het programma hanteert een lijst van deskundige groene ondersteuners. Om als groene ondersteuner op deze lijst te komen, moet je in elk geval een kennisdag groene schoolpleinen bijwonen.

IVN Natuureducatie, Stichting Springzaad en Natuur en Milieu Overijssel werken samen met de provincie Overijssel aan de ambitie ‘alle schoolpleinen groen in 2025’.