Domijn neemt herkenbare flats aan Lintveldebrink onder handen

Domijn neemt herkenbare flats aan Lintveldebrink onder handen Met plannen voor duurzame, veilige en toegankelijke flats mét een fris uiterlijk ENSCHEDE – De 4 flats van Domijn aan de Lintveldebrink zijn ruim 50 jaar geleden gebouwd. De corporatie onderzocht vorig jaar hoe ze haar huurders hier nu én in de toekomst een fijn thuis kan blijven bieden. Op basis van de resultaten maakte Domijn samen met bouwpartner Van Wijnen de definitieve plannen om de eerste 2 flats te verbeteren en vernieuwen. Duurzaamheid, veiligheid en toegankelijkheid staan daarin centraal. Ook krijgen de flats een nieuw, fris uiterlijk. De corporatie presenteerde de plannen aan de bewoners van de eerste 2 flats en vraagt hen om akkoord. Bij voldoende draagvlak starten de eerste werkzaamheden begin volgend jaar.

In 2022 onderzocht Domijn de technische staat, kwaliteit en energiezuinigheid van de 4 flats met totaal 400 woningen aan de Lintveldebrink. Daaruit bleek dat de basis van de flats goed in orde is. En dat de woningen goed aan te passen zijn aan de eisen die de overheid stelt op het vlak van verduurzaming. Maar daarvoor is wel onderhoud nodig. Ook sprak de corporatie met 150 huishoudens uit de flats over hun wensen en behoeften als het gaat over wonen. Met de resultaten uit de onderzoeken zocht Domijn een goede bouwpartner voor dit grote renovatie- en verduurzamingsproject. Deze vond de corporatie in Van Wijnen. Als bouwteam vormden medewerkers van Domijn en Van Wijnen samen de definitieve plannen om nu de eerste 2 flats klaar te maken voor de toekomst.


In die plannen staan duurzaamheid, veiligheid, toegankelijkheid en een frisse uitstraling centraal

De werkzaamheden zijn zowel aan de flats als geheel, als in alle woningen: een intensief traject. Waarbij de bewoners in hun huis blijven wonen. Natuurlijk doet de corporatie er samen met Van Wijnen alles aan om de overlast voor bewoners zo klein mogelijk te houden. Zo bieden zij rustwoningen en is de planning zó opgesteld dat de werkzaamheden in de woningen zo kort mogelijk zijn.

Domijn verduurzaamt de flats en woningen grondig

Niet alleen om te voldoen aan de eisen die de overheid stelt. Maar ook om de bewoners een comfortabele en meer energiezuinige woning te bieden.De flats en appartementen krijgen een ‘warme schil’: bijvoorbeeld door het vervangen van al het glas door HR++ glas. Het isoleren van de spouw en de panelen onder de ramen.

Ook de installaties van de flat en appartementen zorgen dat de bewoners straks energiezuinig wonen en leven: alle woningen gaan van het gas. Dat betekent bijvoorbeeld dat bewoners straks elektrisch koken. En dat niet alleen de verwarming van het warmtenet van Ennatuurlijk komt, maar ook het warme water uit de kraan. Goede isolatie vraagt om goede ventilatie. Daarom krijgen alle huishoudens een individueel afzuigsysteem. Ten slotte komen er zonnepanelen op het dak die stroom opwekken voor de algemene ruimtes. En ook dat scheelt in de portemonnee van de huurders.

De flats moeten veilig en toegankelijk zijn voor bewoners

Ook op dit vlak wil Domijn de flats aan de Lintveldebrink verbeteren. Om de veiligheid te verhogen komen er bijvoorbeeld videofoons en spionnetjes in de voordeuren. En zorgt de corporatie ervoor dat de centrale ingang niet meer vrij toegankelijk is en dat de post vanaf de straatkant wordt bezorgd. Als het om toegankelijkheid gaat wordt de vloer van de galerijen verhoogd. Zodat de hoge drempel van de woningen lager wordt en iedereen makkelijker naar binnen kan.

Ook de buitenkant van de flats krijgt een opfrisbeurt
Inspiratie voor het nieuwe uiterlijk van de flats is het traditionele Twentse vakwerk, dat zo herkenbaar is voor onze regio. Architectenbureau Pr8 stak het vakwerk in een modern jasje dat is terug te vinden op de nieuwe wanden die voor de kopgevels worden geplaatst. Ook de galerijhekken en glazen panelen voor de balkons worden vervangen. En de kozijnen en stenen geveldelen krijgen een schilderbeurt. Ook de ingang ziet er straks heel anders uit: licht en open met veel glas. In hun woning kunnen bewoners kiezen voor een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Zo krijgen de flats direct een nieuw, fris uiterlijk. Van binnen én van buiten.

Domijn pakt het komende jaar de eerste 2 flats aan
Dat zijn de flats met huisnummers 2 t/m 400. De corporatie vraagt deze bewoners nu om akkoord. Dat gebeurt in een persoonlijk gesprek en/of bezoek aan de modelwoning, waarin de werkzaamheden worden toegelicht. Als 70% van de huurders het eens is met de plannen, starten de werkzaamheden aan flat 1 begin volgend jaar. De werkzaamheden aan flat 2 starten later dat jaar.

Domijn wil ook graag de andere 2 flats aanpakken
Maar dat vraagt om een iets andere aanpak. Domijn wil in flat 3, de flat met huisnummers 402 t/m 600, namelijk nog een stapje verdergaan en de woningen ook geschikt maken voor langdurig zelfstandig wonen. Een ontwikkeling die aansluit bij de vergrijzing in de wijk én de populariteit van de flats onder senioren. Het komende jaar werkt Domijn deze plannen verder uit. De vierde flat is een Vereniging van Eigenaren. Domijn is in gesprek met de andere eigenaren over het verduurzamen en vernieuwen van deze flat.

 

Over Domijn

Als woningcorporatie zorgt Domijn voor goede en betaalbare woningen voor mensen met een lager inkomen. Er wonen ongeveer 30.000 mensen in een van onze huizen in Enschede, Haaksbergen en Losser. In totaal hebben we 15.000 woningen die we verhuren, onderhouden en beheren. Bij ons gaat het om meer dan alleen een huis, we willen onze huurders echt een thuis bieden. Met ruim 200 medewerkers zetten wij ons hier dagelijks voor in. Meer info op:www.domijn.nl

Een gedachte over “Domijn neemt herkenbare flats aan Lintveldebrink onder handen

  1. Dat lijkt me fantastisch mooi om ons daarvoor aan te melden ! Langdurig en zelfstandig wonen is ons motto!

Reacties zijn gesloten.