Parkeerplekken (‘hubs’) voor Deelscooters en Deelfietsen

Beste bewoner, We maken vaste parkeerplekken (‘hubs’) voor deelscooters en deelfietsen door de hele stad. Dat scheelt namelijk overlast op het trottoir. We hebben een locatie voor zo’n hub gekozen, dicht bij uw huis. In deze brief vertel ik u er meer over.

Gebruikers zijn verplicht om op de hub te parkeren 
Zij kunnen hun rit namelijk alleen afsluiten als de deelfiets of deelscooter op een hub staat. Daarmee zorgen we ervoor dat er geen deelvoertuigen meer midden op de stoep staan. Zo blijft de stoep deze begaanbaar voor mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen of scootmobiel.
 

Ga naar enschede.nl/deelvervoer om te zien waar de hub precies komt
 
U kunt ook de QR-code onderaan deze brief scannen met uw mobiele telefoon. U ziet op de website dat er meerdere hubs komen in Enschede Zuid. Zo is er straks binnen 300 meter lopen een hub. Er zijn al hubs in Enschede Noord en Oost.

 
We hebben de locatie van de hub met zorg uitgezocht  
Daarbij gebruikten we kaarten waarop te zien is waar de deelscooters en deelfietsen op dit moment veel gebruikt worden. Om de overlast op die plekken te verminderen zochten we in die buurt een goede locatie voor de hub. De hubs voldoen aan de volgende eisen:  
– er is een hub binnen 300 meter lopen;  
– er moet makkelijk te parkeren zijn met een deelscooter of deelfiets; 
– de hub ligt op grond van de gemeente;  
– het moet passen binnen de (groene) omgeving;  
– een hub ligt op een logische plek. Bijvoorbeeld bij een bushalte, station, parkeerplaats of een ander logisch eind- of beginpunt.

  

De locatie van de hubs zijn vastgesteld
 
Samen met onder meer een verkeerskundige, een landschapsarchitect en de wijkbeheerder zijn we door uw wijk gefietst. De hub in uw buurt voldoet aan alle eisen. Zien we toch iets over het
hoofd, waardoor een hub op deze plek echt geen goed idee is? Laat mij dat dan vóór 29 februari 2024 weten door een e-mail te sturen naar
. We kijken dan of we uw opmerking mee kunnen nemen.

De hubs leveren in de andere stadsdelen geen overlast op
Sinds mei 2023 liggen er al hubs in Enschede Noord en Oost. We krijgen tot nu toe geen meldingen van overlast. Ook de aanbieders van deelvervoer zien een afname van vandalisme. We bekijken na ongeveer 6 maanden hoe het gaat met de hubs in uw buurt. Ervaart u overlast van de hub, of heeft u opmerkingen? Laat het mij dan weten.

Heeft u nog vragen? 

Mailt of belt u mij dan gerust. Mijn collega’s en ik zijn te bereiken op e-mailadres deelmobiliteit@enschede.nl en telefonisch via telefoonnummer 14 053.