“PVV wint aan populariteit onder Syrisch-orthodoxen in Enschede”

De NOS schrijft dit weekend over de stem van Syrische-orthodoxe inwoners. "Als er door alle stemgerechtigden uit deze groep gestemd wordt, zijn zij goed voor vier tot vijf van de 39 zetels in de Enschedese gemeenteraad."

Van de NOS

Enschede telt één van de grootste Syrisch-orthodoxe gemeenschappen van West-Europa. Naar schatting wonen er zo’n 8000 in de stad. De Syrisch-orthodoxe christenen zijn geconcentreerd in de wijk Wesselerbrink, waar bij de laatste verkiezingen veel op de PVV werd gestemd.

“Het is hun frustratie dat ze gezien worden als Arabier of Turk. Ze zijn geen moslims, maar christenen zonder vaderland die in de jaren 70 en vooral de jaren 80 huis en haard verlieten om een nieuw bestaan in Nederland op te bouwen”, zegt Jan Schukkink die promoveerde op het boek De Suryoye: een verborgen gemeenschap. Een historisch-antropologische studie van een Enschedese vluchtelingengemeenschap afkomstig uit het Midden-Oosten.

“De Syrisch-orthodoxe christenen zijn gevlucht uit de islamitische wereld”, verklaart Beth Arsan. “We zijn gevlucht omdat ons geloof daar ongewenst was. We zijn altijd onderdrukt.”

Volgens penningmeester Akgül van de Syrische-orthodoxe kerk in Wesselerbrink wordt in zijn gemeenschap op allerlei partijen gestemd. “Traditioneel gaan er veel stemmen naar het CDA, vanwege de christelijke geloofsovertuiging. Maar ook andere partijen als de ChristenUnie, PvdA, VVD en D66 kunnen op stemmen rekenen.”

Lees het hele artikel van de NOS

Foto: reliwiki.nl