Pas op: extra overlast door eikenprocessierupsen

De gemeente heeft inmiddels (eind mei) al 230 meldingen over processierupsen ontvangen; veel meer dan de 10 meldingen in dezelfde periode in afgelopen jaren. Wees dus extra alert in je buurt.

De rupsen zijn dit jaar eerder eikenbomen door het warme weer; de nesten zijn groter en de rupsen zitten lager in de bomen. Hierdoor kan er voor bewoners en dieren meer overlast ontstaan.

Bestrijding

De gemeente is inmiddels bezig met de bestrijding van de rupsen. Alleen plekken met een risico worden behandeld. De gemeente vraagt bewoners om deze plekken te melden. Het gaat bijvoorbeeld om nesten bij schoolpleinen of langs druk bezochte voet- en fietspaden. Andere locaties hoeven bewoners niet te melden, want daar wordt niet bestreden.

Voorkom klachten

Vooral in gebieden met veel eikenbomen, zoals bossen en parken, luidt het advies om te zorgen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen. Ga niet onder of in de buurt van deze eikenbomen op de grond zitten. Daarnaast geldt altijd het advies om direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes te vermijden. Het is belangrijk om kinderen attent te maken op het gevaar van de eikenprocessierups.

Ook na de actieve periode van de eikenprocessierups (mei, juni, juli) kunnen de achtergebleven restanten van de nesten nog voor overlast zorgen bij mens en dier. De op grijze ballen lijkende lege nesten kunnen namelijk vol vervellingen zitten met nog actieve brandharen. Deze restanten kunnen in eikenbomen zitten, maar door het uitwaaien ook in het gras of op de grond onder de bomen terecht komen.

Voor meer informatie kunnen inwoners contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer (053) 481 76 00. Kijk altijd eerst voor meer informatie over bijvoorbeeld de herkenning op: www.enschede.nl/eikenprocessierups.

Lees ook: