Gevonden: Wesselerbrinker op bakfiets naar China

Na een oproep op de Facebook van Wesselerbrink was hij snel gevonden: de wijkgenoot die zijn droom werkelijkheid maakte, en met een bakfiets richting China fietste. Het verhaal van Han Tuijl.

Het begon met een oproep die een Enschedeër op onze website en facebook-pagina plaatste: “Laat ik mij even aan je voorstellen. Mijn naam is Gerard Vaanhold, ik woon aan de Hengelosestraat en maak vanuit Enschede jaarlijks lange fietstochten door heel Europa. Twee jaar geleden ontmoetten wij op de terugweg vanuit Spanje iemand die op een zelfgebouwde elektrische bakfiets op weg was naar China. Dat was op camping Kamp-Lintfort in Duitsland. Hij woonde op de Wesselerbrink evenals zijn dochter. We hebben een buitengewoon geanimeerd gesprek met de man gehad, maar zijn hem helaas uit het oog verloren. Nu willen we graag via deze een oproep met hem of met zijn dochter in contact treden.”

Snel daarna meldde de dochter van Wesselerbrinker Han Tuijl zich, en kwam Han weer in contact met Gerard. Han, wonend aan de Bentelobrink, vertelt: “Net als vele anderen droomde ik weleens over het maken van een wereldreis. Begin 2016 heb ik doorgepakt en besloten dat het er maar eens van moest komen. Aanleiding was een aantal teleurstellingen die ik in mijn leven meemaakte en waarna ik de behoefte voelde om mijzelf te herontdekken.

Ik voelde de behoefte om mijzelf te herontdekkenHan Tuijl

De zelfgemaakte bakfiets

“In augustus 2016 ben ik met mijn CargoXL bike (zie foto) richting China vertrokken. Naar China omdat ik Chinese Medicine gestudeerd had als Shiatsu-therapeut en ik met andere culturen wilde kennismaken. Ik had als vervoermiddel de fiets gekozen zodat ik veel mensen zou ontmoeten en tegelijkertijd kon onthaasten en genieten van elke ‘vrije’ kilometer die ik aflegde. Geen planning en alleen een globale richting: naar het zuiden. Ook had ik mij fysiek niet voorbereid en dacht die conditie bouw ik wel op tijdens de reis, hetgeen ook zo uitpakte.

“Op de tweede dag ontmoete ik Gerard en Jos op een camping in Duitsland. Zij kwamen net terug van een fietstocht langs de frontlinie van de eerste wereldoorlog en ik was net vertrokken. Het was gelijk het soort ontmoeting waar ik op gehoopt had en we hebben uren met elkaar gesproken, een heel fijn en goed gesprek.”

Jos en Gerard Vaanhold in Duitsland

Gerard: “Bij de receptie werd ons al luchtig medegedeeld, dat er nog iemand  uit Enschede op de camping stond. Zij vertelde grinnikend dat onze globetrotter vijf dagen onderweg was (ca. 140 km) en nu twee dagen aan het uitrusten was. Hij was onderweg naar China! Voor op de bakfiets had hij drie aluminium compartimenten, speciaal laten maken, voor het opbergen van een goed kostuum tot een zuiveringsinstallatie voor water. Het geheel woog 200 kg zoals hij ons dat kortgeleden nog vertelde en Han was op alles voorbereid.

“Aan de voorkant had hij een sleepoog laten monteren, dat wanneer hij het niet alleen kon bolwerken, hij door een automobilist naar boven getrokken kon worden. Ook de rest van zijn uitrusting leek ons nogal aan de zware kant. Zoals hij vertelde is hij doorgefietst naar België en daar kwam hij erachter, dat hij toch wel wat zwaarbeladen was. Dat was de reden waarom hij zijn bagage toch wel anders is gaan indelen. Hij schafte een rugzak aan en nam alleen het hoogstnoodzakelijke mee. De aluminium bakken en veel van zijn bagage ging niet verder mee op reis.”

Han’s bakfiets en tent

Han: “Ik had mijn huis verhuurd en leefde van die inkomsten zodat er geen echte einddatum bestond. Ik leefde van dag tot dag. Aan het einde van de middag keek ik of er een camping in de buurt was en anders kampeerde ik ergens op een stukje gras in de buurt van de weg. Zo ben ik door Duitsland, België, Frankrijk en Italië (Sicilië) uiteindelijk met de fiets naar Griekenland gefietst. Onderweg heb ik deelgenomen aan verschillende projecten die ik vond via de WorkAway site. Erg leuk en kan ik iedereen aanraden.

Ik had mijn huis verhuurd en leefde van die inkomstenHan Tuijl

“Vanuit Griekenland ben ik naar India gevlogen en gaan backpacken. De fiets had ik bij vrienden in Griekenland geparkeerd. Ook hier aan verschillende projecten deelgenomen waardoor je echt in contact komt met de mensen en hun cultuur. Toen door naar Nepal voor het volgende project. En daar kwam ik tot het inzicht dat ik het doel van mijn reis bereikt had en wat er nog zou komen, hoe leuk ook, meer van hetzelfde zou zijn. Ik was toen bijna twee jaar onderweg.”

Han te midden van andere campinggasten

Han: “Het was een geweldige ervaring, eentje die mijn kijk op het leven heeft veranderd. Met name de bijzondere ervaring in Griekenland had ik daar niet verwacht. Mijn tijd bij Evolving Cycles heeft een blijvende indruk en behoefte achtergelaten. Vandaar dat ik nu bezig ben met een vergelijkbaar Eco-project op te zetten hier in Enschede in samenwerking met de gemeente en Overijssels Landschap. Het ziet er veel belovend uit en ik hoop dat ik veel mensen deelgenoot kan maken van mijn ervaringen in Griekenland. Ik hoop dat ik u hiermee enigszins
een indruk heb kunnen geven van mijn reis.”

Tekst: Han Tuijl en Gerard Vaanhold