Koning Koos – Prikkelpraat

Afgelopen woensdag: vanuit de crèche meteen langs het stembureau. Altijd mooi dicht in de buurt, dus zou je denken dat het voor iedereen ‘mogelijk’ is om te gaan stemmen. Lieveke’s mam loopt ook mee omdat ze nu haar pauze heeft. Zij heeft een volmacht voor manlief en Nanna ook voor eega.

We kunnen zo doorlopen. Eerste check-meneer deelt mee dat het rustig is. Lieveke heeft de stempas van haar papa en haar mama de IDkaart. Eerste check-meneer maakt een leuk grapje over haar leeftijd en mogen stemmen. ‘Wij doen altijd samen stemmen’ zegt ze een beetje zo van ‘dat hoort toch zo?’ En ja, dat vinden wij. Als je niet gaat stemmen, mag je niet klagen. Elke stem telt!

Maar ja, waar stem je op? Zo moeilijk! Ook al heb je de keuze, kiezen blijft heel moeilijk. Net als de woorden: stemmen, kiezen en wijzer verschillende betekenissen hebben, heeft ook een politieke partij niet altijd hetzelfde idee over hoe het beleid bepaald wordt. Halverwege een traject kan het zo maar ineens gaan vriezen of dooien. Je zou zeggen belofte maakt schuld, maar zo werkt dat niet in de politiek. Ze gaan eerder voor de spreuk: zoals de wind waait waait mijn jasje. Als je de wind in de rug hebt gaat het prima, maar bij fikse tegenwind willen ze nogal eens de weg van de minste weerstand nemen. Met de elektrische auto bijvoorbeeld.

Ondertussen hebben we het hele hokje rood gemaakt. Sorry voor de krassen ernaast maar ons motto is: jong geleerd is oud gedaan. Bij het vertrek roept de kleine meid: tot de volgende keer! Waarop eerste check-meneer terug groet: de groeten aan je papa, van Koos. Het kleine lijfje draait meteen om, want die naam komt haar zo heel erg bekend voor. En ja, nu ik het weet, hij heeft er wel wat van weg. Ik zeg verder niks, want Lieveke kennende valt het gevatte kwartje wat later.

Was ons leven maar zo makkelijk als een kinderprogramma, gewoon de hele dag weten dat er iemand is die op je past en voor je zorgt. Hadden we maar gewoon een koning Koos dan hoefden we ons niet druk te maken over stemmen, kiezen en wijs zijn. Als we nu niet wijs stemmen dan krijgen we het straks immers voor de kiezen. Lieveke heeft andere zorgen: Als hij maar niet zand in de schoenen heeft dat vindt de vloerkleed niet zo leuk… Wijs, wijzer, wijst.

Nanna

Wil je ook een verhaal / ergernis of gewoon een gedachte kwijt, maar vind je het moeilijk om het kort en krachtig onder woorden te brengen? Mail naar Nanna en ze maakt er een statement van. Ook gewoon een gezellig mailtje is van harte welkom. Mailadres: nannaprikkelpraat@gmail.com